Ads

Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, μετά την εκτέλεση του εντάλματος προσωρινής κράτησής του για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών». Έξω από την κεντρική πύλη των φυλακών είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του, που τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα. 

Ο Εφραίμ διανυκτέρευσε το βράδυ της Τρίτης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Πριν τη μεταφορά του στη ΓΑΔΑ, μετέβη στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησής του. Το ένταλμα εκτέλεσε ο Εισαγγελέας Εφετών Κων. Τζαβέλλας παρουσία του συναδέλφου του Αντώνη Λιόγα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κατηγορούμενος μοναχός, δεν επικαλέστηκε ενώπιον των δύο Εισαγγελέων πρόβλημα υγείας και έτσι το διατακτικό που εκδόθηκε αφορά τη μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στον Κορυδαλλό, εκτιμάται ότι θα κρατηθεί σε πτέρυγα -Ε-, στην οποία είναι κρατούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα και πάντως όχι για σοβαρές πράξεις βίας. Οι συνήγοροι του πάντως, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του εντολέα τους.

Ads

Το βράδυ της Τρίτης, δεκάδες κληρικοί, μοναχές, πιστοί και υποστηρικτές, κρατώντας κεριά και πλακάτ στα χέρια τους, πραγματοποίησαν συγκέντρωση υπέρ του μοναχού έξω από το Εφετείο μερικές . Οι συγκεντρωθέντες στην κεντρική είσοδο του Εφετείου, που έκλεισαν την οδό Λουκάρεως, εξέφραζαν την αντίθεση τους στην «άδικη» – όπως τη χαρακτήριζαν – απόφαση προφυλάκισης που έλαβαν οι Εφέτες. Με την άφιξη της πομπής οι συγκεντρωμένοι, που προηγουμένως έψελναν, ξέσπασαν σε φωνές και χειροκροτήματα για τον κατηγορούμενο.
image  
Υπενθυμίζεται ότι ο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της αγιορείτικης Μονής με το Δημόσιο, κρίθηκε προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 23 Δεκεμβρίου, καθώς φέρεται να θεωρήθηκε ύποπτος για την διάπραξη νέων αδικημάτων. Οι Εφέτες δέχθηκαν την θέση της συναδέλφου τους ανακρίτριας της υπόθεσης των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών», η οποία κρίνοντας τα στοιχεία της δικογραφίας, τις ιδιαίτερα βαριές κατηγορίες που αποδίδονται στον κατηγορούμενο αλλά και την προσωπικότητα, την ισχύ και τις διασυνδέσεις του θεώρησε πως πρέπει να προφυλακιστεί.
 
Ο Εφραίμ βαρύνεται με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, σε απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις καθώς και με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπονται στο νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου» και ορίζουν σε περίπτωση καταδίκης ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης.

Άνθιμος: Εξιλαστήριο θύμα ο Εφραίμ;
 
Το πρωί της Τετάρτης, σε δηλώσεις του στο Σκάι, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος τόνισε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου πάνω από 32 πρόσωπα, ορισμένα εξ αυτών πολιτικά. «Ο λαός μας αναρωτιέται μήπως είναι εξιλαστήριο θύμα ο Εφραίμ», ανέφερε.
 
Ο μητροπολίτης Άνθιμος επισήμανε ότι οι δικαιοπραξίες που έγιναν για τις εκτάσεις δεν έχουν πουθενά προσωπικό στοιχείο ιδιοτέλειας του ηγουμένου και αυτό είναι σημαντικό. Σημείωσε, πάντως, ότι η Ιερά Σύνοδος δεν θα τοποθετηθεί επί της ουσίας της υπόθεσης. «Υπάρχει το πρόβλημα αναμίξεως σε θέματα της δικαιοσύνης και η εκκλησία είναι τελείως χωριστή από το κράτος», επισήμανε.

Θλίψη για τις εξελίξεις σχετικά με την προφυλάκιση του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας και κάλεσε τους πιστούς «να μην σκανδαλίζονται, να παραμείνουν στερεωμένοι στην πίστη μας και να προσεύχονται ώστε σύντομα να διαλάμψει η αλήθεια και να επικρατήσει η δικαιοσύνη».
 
Τι προηγήθηκε…
 
Το πρωί της Τρίτης, αφού κρίθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε σαφή βελτίωση, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη μεταφορά του ηγούμενου Εφραίμ στην Αθήνα. Ο ίδιος ο Εφραίμ φέρεται να δηλώνει ότι αδίκως φυλακίζεται, ενώ το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Νωρίτερα σήμερα σε επιστολή της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους ζητούσε να να επανεξετασθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκιση του ηγουμένου.
 
Παράλληλα, ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου συναντήθηκε με τον κ. Τέντε και συζήτησε μαζί του τη δυνατότητα να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον ηγούμενο Εφραίμ στο κελί του στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου αντί για τις φυλακές. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει ότι οι ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στη χώρας μας.
 
Διαφωνίες για την προφυλάκιση του ηγούμενου εκφράζονται και στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Μετά τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου, που κράτησε αποστάσεις από την απόφαση, και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος αμφισβητεί -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η προφυλάκιση ήταν το αναγκαίο μέτρο. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πάλι, σε ανακοίνωσή της, διαφοροποίησε τη στάση της από τον κ. Αθανασίου και καταδίκασε τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.
 
Εν τω μεταξύ, την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την υπόθεση. Εκτίμησε ότι «η ταυτόχρονη παρουσία του υφυπουργού και βασικού κατηγόρου στην υπόθεση κ. Πεταλωτή συνιστά μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα». 

«Αφού εξασφάλισαν την ατιμωρησία των πολιτικών, τώρα πάνε να “βγάλουν λάδι” και τον Εφραίμ! Ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο καταλήγει σε ένα μεγάλο φιάσκο. Αντί για την ισχύ του δικαίου, βασιλεύει δυστυχώς το δίκαιο των ισχυρών», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστέρας ο Νίκος Τσούκαλης παρατήρησε: «Ισότητα στην παρανομία δεν αναγνωρίζεται και τούτο ανεξάρτητα από το απαράδεκτο γεγονός ότι το νομικό πολιτικό κέλυφος της ατιμωρησίας προστάτευσε υπαιτίους του σκανδάλου του Βατοπεδίου».