Την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου, και όχι την Πέμπτη, 26 Ιουνίου, θα κατατεθεί τελικά το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Π. Κουκουλόπουλος, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κων. Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβός και από το ΠΑΣΟΚ οι Π. Ρήγας, Χρ. Πρωτόπαππας και Δημ. Καρύδης.

Το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ» προβλέπει διαχωρισμό και πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών (Διαβάστε αναλυτικά τις μονάδες που παραχωρούνται). Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της «μικρής» δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία ήταν προγραμματισμένη να εκταμιευθεί τον Ιούλιο, ωστόσο το σύνολο των προαπαιτούμενων αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Αυγούστου και η δόση να εκταμιευτεί τον Σεπτέμβριο.

Στο νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ» αντιδρούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Το σωματείο «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Το σωματείο κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας». Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η αντιπολίτευση. 

Ads

Η απόφαση για αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου έως την Τετάρτη, 2 Ιουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελήφθη καθώς μέχρι την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής για θέματα ενέργειας.

Στη συνέχεια, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Γιάννης Μανιάτης θα μεταβεί στο Λονδίνο ώστε να παρουσιάσει τον γύρο παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Έτσι η κατάθεση του νομοσχεδίου μετατέθηκε για τις 2 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σκοπό να αποσαφηνιστούν όλα τα θέμα. Όπως ανέφεραν με το νομοσχέδιο «διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, δίνεται το 30% και του ενεργητικού και του παθητικού μέρους της επιχείρησης και διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες». «Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Άλλωστε πρόκειται για απόφαση που έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο», έλεγαν κυβερνητικές πηγές. «Δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου», τόνισαν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ.