Τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα, που κανονικά έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί εντός του Μαΐου, προκειμένου να εκταμιευθεί τον Ιούνιο η «μικρή» δόση του 1 δισ. ευρώ, πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση έως την επόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας η οποία αναμένεται στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου. Το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» εισάγεται προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την προσεχή Πέμπτη. 

Ads

 
Την προηγούμενη ημέρα ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα κληθεί στις 7 Ιουλίου να ενημερώσει το Eurogroup για την πλήρη εφαρμογή των εν λόγω μέτρων ώστε να πάρει την έγκριση για την εκταμίευση.  
 
Τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα Ιουνίου:
 

  • Την υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο
  • Τη θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και στον χωροταξικό σχεδιασμό
  • Την επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων
  • Την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά
  • Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών
  • Την υιοθέτηση νόμου για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών

 
Από τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου έχουν υλοποιηθεί ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο και το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Υπολείπονται η επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων, η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά, η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.
 
«Μικρή ΔΕΗ» για τη μικρή δόση
 
Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση των άλλων έξι προαπαιτούμενων μέτρων, για την εκταμίευση της δεύτερης «μικρής» δόσης του 1 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη να εκταμιευθεί τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δράσεις έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε η δόση να εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο.
 
Σημαντικότερα των συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά και οι δράσεις που «αγγίζουν» το ασφαλιστικό σύστημα και ιδίως τα επικουρικά ταμεία.
 
Η «μικρή ΔΕΗ» θα βρεθεί το απόγευμα στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις βουλευτών και στελεχών για το θέμα.
 
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και οι επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας και Τάκης Ρήγας.

Διαβάστε: Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες κόντρα στη «μικρή» ΔΕΗ

Ads

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος διαφοροποιείται δημοσίως στις επιλογές που σχετίζονται με θέματα ενέργειας.
 
Σύμφωνα με Τα Νέα της Δευτέρας, οι βουλευτές κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας αντιδρούν στο θέμα της ΔΕΗ κι έτσι η κυβέρνηση θα φέρει την κρίσιμη ψηφοφορία πιθανότατα στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής για να αποφύγει τις διαρροές.