Συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ είχαν εκπρόσωποι των αγροτών. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους αγρότες κάνοντας λόγο για δίκαια αιτήματα. Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν οι αγρότες της Πελοποννήσου στα διόδια της Νεστάνης, επί του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης – Κορίνθου. Ακολούθησε πορεία από τον κόμβο του Βασιλόπουλου μέχρι την Πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου βρίσκεται το κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι αγρότες άφησαν τελάρα με πορτοκάλια στην είσοδο του κτιρίου.

 
Η συντονιστική επιτροπή των αγροτών συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε οι αγρότες κατέθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν έμπρακτη στήριξη. Από την πλευρά του ο Πέτρος Τατούλης, σημείωσε πως ο αγροτικός κόσμος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, και τόνισε πως η κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις της δεν κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί.
 

 
Την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, την ελάφρυνση της φορολογίας των αγροτών, τη στοχευμένη παραγωγή και τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών προώθηση της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για την εξασφάλιση της ρευστότητας του αγροτικού χώρου, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που συναντήθηκε την Παρασκευή με αντιπροσωπεία 32 αγροτικών συλλόγων Μακεδονίας-Θράκης.
 
Οι αγρότες αναφέρθηκαν στα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, όπως το κόστος αγροτικής παραγωγής, εστιάζοντας στο αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα, τη φορολογία, τονίζοντας ιδιαίτερα το θέμα της απαλλαγής από την φορολογία των ενισχύσεων, το ασφαλιστικό στο οποίο τόνισαν ότι είναι αδιανόητο να συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη οι αγρότες, καθώς και την αδυναμία χορήγησης ανοιχτών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο.
 
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται αυτοοργάνωση του αγροτικού κόσμου, ενωτικός και συλλογικός αγώνας, διεκδίκηση και σύγκρουση με τις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και στήριξη της προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης «που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να πετύχει». Στην συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Βαγγέλης Αποστόλου, Συντονιστής ΕΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Απόστολος Αλεξόπουλος.
 

Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των αγροτών και χαρακτήρισε «απολύτως δίκαια» τα αιτήματά τους. Όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης οι αγρότες δεν ζητούν προνομιακές ρυθμίσεις, αλλά εκείνες τις ρυθμίσεις που αντιστοιχούν με την ιδιαιτερότητα του κλάδου τους.
 
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις «θα βελτιώσουν και θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την αγροτική οικονομία πάνω στην οποία πρέπει να βασιστεί η κάθε διαδικασία εξόδου της χώρας μας, από τα αδιέξοδα στα οποία σήμερα βρίσκεται». Παράλληλα, οι αγρότες ζητούν να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα του αγρότη σε σχέση με την ασφαλιστική του κατάσταση. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκε στις 10 Μαρτίου να φέρει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, σχετικά με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα συνταξιοδοτικά των αγροτών, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης υπογράμμισε ότι «γεννηθέντες το 1948 και 1949, που είχαν ενταχθεί στο μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης και έχουν δώσει τα χωράφια τους να μην περιμένουν για συνταξιοδότηση άλλα δύο έτη, έως τα 67, αλλά να συνταξιοδοτούνται στα 65 καθώς και γιατί έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας», όπως είχε αποφασίσει από τις αρχές Ιουνίου του 2013 η τότε τρικομματική κυβέρνηση.

Ads