Με προωθητικές κινήσεις προς την πλευρά των δανειστών, αλλά με απαράβατη τη γραμμή Τσίπρα ότι «δεν πρόκειται να ψηφιστεί ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα», η κυβέρνηση αναζητά εσπευσμένα διέξοδο από τη μέγγενη Σόιμπλε και ΔΝΤ.

Ads

Η πολιτική διαχείριση, όμως, της εμπλοκής στην αξιολόγηση μόνον εύκολη δεν είναι, η απόσταση ΔΝΤ και Βερολίνου – όπως προκύπτει και από τη διαρροή της έκθεσης του Ταμείου – δείχνει χαοτική, το μπαλάκι και ο βαρύς λογαριασμός παραμένει στο γήπεδο της Ελλάδας, και τα μηνύματα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι τα όρια για υπαναχωρήσεις είναι περιορισμένα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Μαξίμου επιλέγει να κινηθεί σε δύο επίπεδα: Αφ’ ενός στέλνοντας «σήμα» καλής θέλησης προς τους δανειστές, και αφ’ ετέρου επιχειρώντας να μεταφέρει και πάλι την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, και δη επίπεδο κορυφής.

Πιθανή νέα επιστολή Τσακαλώτου

Το «σήμα» προς τους δανειστές θα είναι πιθανότατα, και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, μια νέα επιστολή Τσακαλώτου η οποία θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του «κόφτη» και πέραν του ενός έτους, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζει με σαφήνεια και τα πεδία στα οποία, εάν χρειαστεί, θα ληφθούν μετά το 2018.

Ads

Στον προσδιορισμό αυτό είναι επίσης ανοιχτό να καταγράφεται και το ποσοστό με το οποίο θα συμβάλει το κάθε πεδίο στις ενδεχόμενες περικοπές όπως αυτό αποτυπώνεται ήδη στον προϋπολογισμό – δηλαδή 40% συντάξεις, 40% μισθοί και 20% λειτουργικές δαπάνες. 

Στον «κόφτη», όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση θα συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του αφορολόγητου, παραμένει όμως ακόμη υπό εξέταση το εάν θα προσδιοριστεί από τώρα συγκεκριμένο ύψος.

Πρωτοβουλίες Τσίπρα

Παράλληλα, στο Μαξίμου ενεργοποιούνται ξανά οι δίαυλοι των προσωπικών επαφών του Αλέξη Τσίπρα με την ευρωπαϊκή ηγεσία και γίνονται προσπάθειες να οριστούν συγκεκριμένα ραντεβού στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Μάλτας στις 3 Φεβρουαρίου.

Στην κυβέρνηση θεωρείται σημαντικό βήμα η κοινή ανακοίνωση στήριξης προς την Ελλάδα από τη σύνοδο των ηγετών του Νότου στη Λισσαβόνα, ενώ οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντείνονται εν όψει και της κρίσιμης 6ης Φεβρουαρίου – ημέρας, κατά την οποία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Με βάση, πάντως, τα έως τώρα μηνύματα από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, παραμένει άκρως αμφίβολο το εάν θα υπάρξει ανταπόκριση στο ελληνικό αίτημα για πολιτική λύση. Η Μέρκελ παραπέμπει σταθερά στο Eurogroup και τον Σόιμπλε, ΔΝΤ και ESM ανταλλάσσουν στοχευμένες διαρροές που επιβεβαιώνουν το βαθύ μεταξύ τους χάσμα για το θέμα του χρέους, και η συμμαχία με την – εξαιρετικά αδύναμη σ’ αυτή τη συγκυρία – γαλλική κυβέρνηση έχει χαμηλή δυναμική παρέμβασης.

Αμφίσημα μηνύματα από τους βουλευτές

Την ίδια ώρα, υψηλότερους βαθμούς δυσκολίας αρχίζει να αποκτά η διαχείριση της κατάστασης και στο εσωτερικό. Οι πληροφορίες φέρουν τα στελέχη της ομάδας των «53» να έχουν καταστήσει σαφές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τον «οποιονδήποτε συμβιβασμό», στην Πολιτική Γραμματεία ετέθη ζήτημα ακόμη και για σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές και υπουργοί εκπέμπουν αμφίσημα για το ενδεχόμενο εκλογών.

Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με τον μεν πρώτο να δηλώνει ότι «οι εκλογές αυτή τη στιγμή είναι το χειρότερο σενάριο», τον δε δεύτερο να μιλά για πιθανές «εξελίξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ερήμην του λαού»…