Υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα τάσσεται το περιοδικό Der Spiegel με κεντρικό άρθρο του στην ιστοσελίδα. Αν και αναφέρεται μόνο στην περίπτωση του Διστόμου, κάνοντας λόγο για 28 εκ. ευρώ, αναφέρει πως η καταβολή των αποζημιώσεων στα θύματα των ναζί είναι ηθικά και πολιτικά σωστή.

Ads

Ο αρθρογράφος David Böcking αναφέρει πως η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας πως «το θέμα έχει τελειώσει» διευκολύνει την κριτική από την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «έξυπνες διατυπώσεις» και «διαπραγματευτικές τακτικές» της Γερμανίας μετά την επανένωση με τις οποίες κατάφερε να μη δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να προβάλει απαιτήσεις. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει, γλίτωσε την πληρωμή του κατοχικού δανείου ύψους 476 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων.

Επιπλέον, αναφέρει, η Γερμανία δεν έχει αποζημιώσει άλλα θύματα των Ναζί επικαλούμενη νομοτεχνικούς λόγους, αλλά και επειδή κάποιες στίμες η πολιτική και οικονομική πίεση ήταν πολύ μεγάλη. Η αποζημίωσε καταβλήθηκε τελικά όταν οι Γερμανικές εταιρείες αντιμετώπισαν ομαδικές αγωγές στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα με τους Έλληνες επιζώντες από τις σφαγές των Ναζί και τις οικογένειές τους.

Εξάλλου, γράφει ο David Böcking, την ηθική υποχρέωση έχει αναγνωρίσει και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του το 2014 στην Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο υποστηρίζει πως η αποζημίωση που θα πρέπει να καταβληθεί στην Ελλάδα είναι 28 εκ. ευρώ, καθώς αναφέρεται μόνο στη σφαγή στο Δίστομο, σημειώνοντας πως είναι μια αποζημίωση οικονομικά εφικτή. Έτσι, όπως αναφέρει, «η Γερμανία θα έστελνε και ένα μήνυμα πως αναγνωρίζει την απαίτηση από την μικρότερη Ελλάδα, όχι γιατί πιέστηκε αλλά γιατί το πιστεύει».

Ads

Ο αρθρογράφος, ο οποίος ισχυρίζεται πως λανθασμένα έχει δημιουργηθεί η εικόνα στην Ελλάδα πως το Βερολίνο είναι αυτό που αποφασίζει για τις πολιτικές,  γράφει πως «αν και είναι ανέντιμο μετά από 70 χρόνια, και με δεδομένη τη μεταφορά κεφαλαίων εντός της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει πως η καταβολή των αποζημιώσεων θα έδινε λύση στην κρίση χρέους», ωστόσο αυτή «θα αποσυνέδεε το παρελθόν από το παρόν και έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει μια δικαιολογία λιγότερη για τα οικονομικά δεινά».