«Ο Φρουζής ζήτησε από τον Εμμανουήλ Βουλκίδη ο όποιος την περίοδο εκείνη έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας, το ποσόν των 120.000 ευρώ για να δωροδοκήσει τον Σαλμά προκειμένου ο τελευταίος να μην προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων της εταιρείας κατά απαίτηση της τρόικας. Παρά τις κάποιες αντιδράσεις του Βουλκίδη  σε σχέση με το ύψος του ποσού ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ λέγοντας στους υπεύθυνους της εταιρείας ότι το παρέδωσε στον Σάλμα.
Όμως στη συνέχεια η Novartis  δεν ήταν ικανοποιημένη  από τις υπηρεσιακές ενέργειες του Σαλμά  όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων και γι’ αυτό το λόγο ο Φρουζής προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρακάμπτοντας τον Σάλμα».

Ads

Αυτή είναι η πρώτη αναφορά του προστατευομένου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» για τον πρώην υφυπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά στις 22 Ιανουαρίου 2018, όσον αφορά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει «στην αγορά κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο Σαλμάς είχε σαν μέθοδο να ρίχνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου στη συνέχεια οι εταιρείες να αναγκάζονται να τον προσεγγίζουν  με  παράνομο τρόπο ώστε να επαναφέρει τις τιμές σε λογικά επίπεδα».

Στον Μάριο Σαλμά αναφέρεται και ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου» στην πρώτη του κατάθεση στις  3 Ιανουαρίου 2018.

Ads

Ο «Αναστασίου» αναφέρει ότι «οι συναντήσεις του Σαλμά  με τους εκπροσώπους των εταιρειών δεν γίνονταν στα γραφεία του υπουργείου Υγείας αλλά σε σε κτίριο εκτός του υπουργείου, όπου στεγαζόταν υπηρεσίες του ΕΟΠΠΥ επί της λεωφόρου Κηφισίας, σε όροφο όπου δεν στεγαζόταν κανείς άλλος.  Ήταν  διάχυτη η φήμη» προσθέτει ο μάρτυρας «στο χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ότι στο συγκεκριμένο χώρο και στα πλαίσια των συναντήσεων αυτόν ο Σαλμάς ελάμβανε παρανόμως  χρήματα  προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών. Συναντούσε πάντα μόνος του τους εκπροσώπους των εταιρειών χωρίς παρουσία οποιουδήποτε συνεργάτη του. Είχε διαφορετικές γραμματείς από ότι στο υπουργείο και επιπλέον διατηρούσε τις τιμές των φαρμάκων και τα δελτία τιμών στο προσωπικό του υπολογιστή και είχε απευθείας συνεργασία και πρόσβαση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των τιμών με τα στελέχη του ΕΟΦ. Μάλιστα κυκλοφορούσε έντονα η φήμη στην αγορά ότι επί υπουργίας του υπήρξαν περιπτώσεις αυξήσεως τιμών όπως για παράδειγμα του φαρμάκου Lucentis  παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι δεν έχει δοθεί καμία αύξηση τιμής ούτε για τις περιπτώσεις διόρθωσης τιμών σε περίπτωση λάθους».

«Σε μία περίπτωση αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής  επιχείρησης  την οποία δεν μπορεί να προσδιορίσει είδε ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ» αναφέρει ο μάρτυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• Σκάνδαλο Novartis: Ο Σαλμάς θέλει να βρει και να τιμωρήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες

Η μαρτυρία της «Αικατερίνης Κελέση» στην κατάθεση της  5ης Ιανουαρίου 2018

«Γνωρίζω ότι το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο έλαβε δώρα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Novartis.  Η σχέση του με τον Φρουζή ξεκίνησε  όταν ο τελευταίος πληροφορήθηκε από το πολιτικό σύστημα ότι ο Σαλμάς επρόκειτο να υπουργοποιηθεί στο χώρο της υγείας οπότε και τον προσέγγισε στο πολιτικό του γραφείου στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Ο Σαλμάς για οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταβολή στις τιμές των φαρμάκων προηγουμένως  συμφωνούσε με τις φαρμακευτικές εταιρείες και το χρηματικό του αντάλλαγμα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τους. Οι σχέσεις όμως του Σαλμά  με το Φρουζή από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά είχαν διαρραγεί για το λόγο ότι ο Φρουζής δεν του έδινε το ύψος των χρημάτων που απαιτούσε. Ήταν η πρώτη φορά που ο Φρουζής αντιμετώπιζε  τέτοιο πολιτικό εμπόδιο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis καθώς ο Σαλμάς αποφάσισε  να εξυπηρετεί λαμβάνοντας πάντα το αντίστοιχο χρηματικό αντάλλαγμα κυρίως τα συμφέροντα της ανταγωνίστριες εταιρείες Λιλλυ Φαρμασέρβ η οποία  εκπροσωπείτο από τον Διονύσιο Φιλιώτη  προηγούμενο πρόεδρο του ΣΦΕΕ και προσωπικό εχθρό του Φρουζή».