Σενάρια ρήξης με τους δανειστές, τα οποία διαψεύδονται μεν επισήμως αλλά διακινούνται στα… μετόπισθεν Βερολίνου και Αθήνας, πυροδοτεί το τείχος Σόιμπλε – ΔΝΤ στην υπόθεση του χρέους.

Ads

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσαν δημοσίευμα της Bild σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα σχεδιάζει να μην δεχθεί την εκταμίευση της δόσης εάν δεν υπάρξει λύση και στο χρέος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μάλιστα να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους και να καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες.

Είχε προηγηθεί έτερο δημοσίευμα της Handelsblatt  που καταλόγιζε «επικίνδυνο παιχνίδι» στην Αθήνα και υπαινισσόταν επίσης σχέδια σύγκρουσης – μια σύγκρουσης, που δεν είναι μεν σε καμία περίπτωση το επιθυμητό σενάριο από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά δεν αποκλείεται κατηγορηματικά και από όλα τα στελέχη της.

Ενδεικτικές ήταν οι σημερινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη στον Real fm, ο οποίος ερωτώμενος εάν υπάρχει το σενάριο της ρήξης στο τραπέζι ως επιλογή απάντησε:

Ads

«Αυτό πρέπει να το δούμε όλοι. Εάν έχεις κάνει όλα αυτά τα οποία σου ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα εν τέλει για τον ελληνικό λαό, από εκεί και πέρα ο κάθε εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Κάπως θα πρέπει να επιβιώσει και ο λαός και το κοινωνικό του πλαίσιο».

Η θέση Ξυδάκη συζητείται ευρύτερα μεταξύ και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης δεν αναμένονται δημόσιες παρεμβάσεις και διαφοροποιήσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή που παραμένει η «καθαρή λύση» για το χρέος εντός του Ιουνίου, είτε στο Eurogroup, είτε στη σύνοδο κορυφής στις 22 του μήνα.

Οι πλέον επιφυλακτικοί, άλλωστε, επισημαίνουν ότι μια ευθεία σύγκρουση, με την «αποποίηση» της δόσης και την πληρωμή των υποχρεώσεων του Ιουλίου – άνω των 7 δις – από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη κρίση στην Ευρώπη και ενδεχομένως πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα.

Το κλίμα πάντως που θέλει «όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά» ήρθε να ενισχύσει και η εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να λειτουργήσει κανονικά κι εφέτος το καλοκαίρι – όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια – η Ολομέλεια της Βουλής χωρίς θερινά τμήματα.

Το βασικό επιχείρημα της εισήγησης είναι η λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών για την Υγεία και τα εξοπλιστικά, καθώς και το ότι δεν μπορεί η Βουλή να κάνει διακοπές διαρκείας.

Ωστόσο, πρόκειται για μια κίνηση που τροφοδότησε περαιτέρω τις συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών για πιθανά «έκτακτα» γεγονότα σε νομοθετικό και πολιτικό επίπεδο.