Περαιτέρω όξυνση της κρίσης στην Ελλάδα προβλέπει ο επικεφαλής της task force της ΕΕ Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Συγκεκριμένα αναφέρει η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη «στον πάτο» και επισημαίνει ότι μόλις αυτό συμβεί τότε η χώρα θα προσελκύσει καλούς επενδυτές. Παραδέχεται επιπλέον, ότι οι προσπάθειες “διάσωσης” έγιναν με καθυστέρηση.

Ads

 
Στη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Ράιχενμπαχ:
 
– εκτιμάει ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί. Η έκθεση της Task Force για το πώς έχουν τα πράγματα τώρα στην Ελλάδα δείχνει τη σημερινή κατάσταση. Μέχρι τώρα αυτό που προείχε ήταν να τεθούν οι προτεραιότητες.
 
– δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και καλή συνεργασία από την ελληνική πλευρά και ότι ο ίδιος θα ήθελε να παραμείνει στο πόστο του για τρία χρόνια, αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Είναι όμως δύσκολο να προβλέψει κάποιος από τώρα, εάν μέχρι τότε θα έχει επιτευχθεί απόλυτα ο επιδιωκόμενος στόχος. Το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ούτως ώστε να συνεχιστούν και μετά από τρία χρόνια οι μεταρρυθμίσεις.
 
«Πρέπει να ξεκαθαριστεί, ότι η δουλειά μας δεν αποτελεί στήριξη διαρκείας, αλλά στήριξη για μια ορισμένη κατάσταση κρίσης. Σημαντικό επίσης είναι να εφαρμόσουν οι Έλληνες τις δεσμεύσεις τους με την Τρόικα, ούτως ώστε να πείσουν τους δανειστές. Υπάρχει ευρεία αποδοχή στην ελληνική βουλή για τον πρωθυπουργό Παπαδήμο και αυτή η αποδοχή είναι μια σημαντική προϋπόθεση για να στεφθεί με επιτυχία και η εργασία της Task Force. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο μια ιδέα του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά έχουν ευρεία απήχηση».
 
Σε ερώτηση, εάν αυτό είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις αγορές, απαντά ότι τη στιγμή αυτή η Ελλάδα συνδέεται με πολλούς παράγοντες ανασφάλειας όσον αφορά την πραγματοποίηση επενδύσεων. Οι καλοί επενδυτές θα έρθουν όταν θα θεωρήσουν ότι η κατάσταση δεν θα χειροτερέψει περαιτέρω, όταν έχουμε φθάσει στο κατώτερο σημείο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό για την Ελλάδα, δεδομένου ότι και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη το 2012 στην Ελλάδα δεν παραπέμπουν σε θετικό πρόσημο. Για τον λόγο αυτό η επόμενη μεγάλη δουλεία της Task Force είναι να βελτιώσει το επιχειρησιακό περιβάλλον στη χώρα.
 
Ο επικεφαλής της Task Force εκφράζει ακόμη την άποψη ότι είναι αποδεκτό, εκείνοι που δανείζουν τα χρήματα να αναμένουν μια ανταπόδοση από τον δανειζόμενο και αυτή αποτελείται από δύο πράγματα όσον αφορά την Ελλάδα: Μεγαλύτερη πειθαρχία όσον αφορά την εφαρμογή του προϋπολογισμού και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ο ίδιος έχει δει την εξέλιξη του κόστους εργασίας. Το 2008 και 2009 οι δείκτες έδειχναν προς τα επάνω, όμως το 2010 υπήρξε μια καμπή και από τότε το κόστος εργασίας μειώνεται συνεχώς. Αυτό αποτελεί δείγμα, ότι η Ελλάδα έχει καταστεί πιο ανταγωνιστική.

Τέλος, όσον αφορά τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων πολιτών έναντι των μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζει ότι αυτές υπάρχουν επειδή η επιβάρυνση είναι άνιση, δεδομένου ότι, εάν προσέξει κανείς, το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί μέσω των μέχρι τώρα εφαρμοζόμενων δομικών μεταρρυθμίσεων τριπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο κατά κεφαλήν εισόδημα της Ισπανίας και διπλάσια σε σχέση με αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.