Το προσφυγικό φαίνεται να προκαλεί τριγμούς στον συνασπισμό της γερμανικής κυβέρνησης. Σήμερα συναντώνται στο Βερολίνο οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού με θέμα την προσφυγική κρίση, μία συνάντηση που προκαλεί ανησυχίες, λόγω των επικρίσεων που έχει εκφράσει ο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης του συγκυβερνώντος κόμματος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU)  Χορστ Ζέεχοφερ για την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

Η κατάσταση για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού διαγράφεται πάντως ιδιαίτερα κρίσιμη, γράφει η Deutsche Welle, δεδομένου ότι ο Ζέεχοφερ έχει ζητήσει επιτακτικά από τη Μέρκελ να λάβει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της εισροής των προσφύγων από την Αυστρία στη Βαυαρία και μάλιστα μέχρι την Κυριακή. Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ κατηγορεί τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους ότι με τη στάση τους θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της κυβέρνησης.

Ένα είναι σίγουρο πάντως: η προσφυγική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τη δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ, συνεχίζει η Deutsche Welle. Όπως παρατηρούν οι Financial Times, η Γερμανίδα καγκελάριος κατάφερε σε πολύ μικρό διάστημα να γίνει από ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου ένα πολιτικό πρόσωπο με ημερομηνία λήξης. Ίσως για αυτό, πρώτη προτεραιότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου μοιάζει πλέον να είναι η διατήρηση των ισορροπιών εντός της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και η ενδυνάμωση της δικής της θέσης δίπλα στους κυβερνητικούς εταίρους της, καταλήγει το γερμανικό μέσο.