Διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση στα πανεπιστήμια ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος γνώριζε ότι ανοίγει μέτωπο με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου. Αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που προσφάτως επανεντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχει την κάλυψη της Χαριλάου Τρικούπη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, άλλωστε, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έκανε το εξής “άτυπο σχόλιο” σχετικά: «Δεν μιλήσαμε για απολύσεις. Σημασία έχει να δώσουμε το μήνυμα στον δημόσιο υπάλληλο ότι πρέπει να βοηθήσει, ώστε το κράτος να είναι κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης, χωρίς φόβο. Ο δημόσιος υπάλληλος δεν έχει λόγο να φοβάται τίποτα. Πρέπει να νιώθει ασφαλής».

Ads

Η ατμόσφαιρα που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ είναι ατμόσφαιρα καθησυχασμού των υπαλλήλων του Δημοσίου και ανεπίσημη πρόθεση να αναθεωρηθεί ο στόχος των προγραμματισμένων 6500 απολύσεων που εκκρεμούν μέχρι το τέλος του 2014. Γύρω από αυτό το θέμα αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά η συνοχή της κυβέρνησης, αφού πρόκειται για τον πυρήνα του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο υπερασπίζεται ο Κ. Μητσοτάκης επαγγελλόμενος τον “ριζοσπαστικό εκσυγχρονισμό”, σύμφωνα με έκφραση που χρησιμοποίησε πριν λίγες μέρες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τη διαφαινόμενη αντιμνημονιακή έκρηξη του ΠΑΣΟΚ η οποία έχει προφανή εκλογική σκοπιμότητα. Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης θα πάνε στο Παρίσι για τη συνάντηση με την Τρόικα, προκειμένου να “επιτηρήσουν” τους υπουργούς στη διαπραγμάτευσή τους με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Το γεγονός είναι επικοινωνιακό, αφού η Τρόικα θα κάνει κανονικά τον έλεγχο από την Αθήνα όπου θα έρθει τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά η εντύπωση που θέλει να καλλιεργήσει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι σπρώχνει την κυβέρνηση στο αντιμνημόνιο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του τη Δευτέρα στο Ζάππειο, με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να ασκήσει κριτική στην συγκυβέρνηση και να θυμίσει τις ευθύνες Καραμανλή. Από τότε που καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες σε πολυνομοσχέδιο, τον Μάρτιο, αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από τη “γραμμή” υπέρ της πολιτικής σταθερότητας με κάθε τρόπο και ξεδιπλώνει αντιδεξιά ατζέντα. Το μέχρι πού θα φτάσει την κριτική του προς την συγκυβέρνηση είναι ένα ζητούμενο, όμως οι προσπάθειες της Χαριλάου Τρικούπη να αποδραματοποιήσει τις χωριστές εκδηλώσεις Παπανδρέου-Βενιζέλου για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ δεν αποδίδουν. Είναι σαφές ότι υπάρχει ρήγμα, είναι επίσης σαφές ότι οι παπανδρεϊκοί βγαίνουν από αριστερά και ακόμη ότι έτσι διαμορφώνεται κλίμα μεγάλης δυσκολίας συνεργασίας των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Ads

Ηδη, το πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σοβαρούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς χωρίς τέλος, αφού η ΝΔ αρνείται την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και το ΠΑΣΟΚ επιμένει να περιληφθεί τέτοια διάταξη στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αλλά αυτό είναι επεισόδιο της επόμενης εβδομάδας, αν δεν υπάρξει νέα αναβολή στην κατάθεση του νομοσχεδίου.