Την ενόχληση τους για την προβολή βίντεο για την ιστορική μνήμη και τις πολεμικές αποζημιώσεις, το οποίο προβάλλεται στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, εκφράζουν βουλευτές του Ποταμιού, υιοθετώντας τη ρητορική γερμανικών εντύπων και προειδοποιώντας ότι πρόκειται για ενέργεια που δυσαρεστεί την γερμανική κυβέρνηση.  Σημειώνεται πως μόλις πριν λίγες μέρες στελέχη του κόμματος είχαν περιοδεύσει στο μαρτυρικό Δίστομο κάνοντας δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ads

Ενοχλούμε την γερμανική κυβέρνηση

Την αντίθεσή τους με την προβολή του βίντεο στους σταθμούς του μετρό, εκφράζουν οι βουλευτές του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Ιάσονας Φωτήλας και Γρηγόρης Ψαριανός, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης τους «από το τηλεοπτικό κύκλωμα του Μετρό Αττικής έχει αρχίσει η προβολή βίντεο στις οθόνες των σταθμών του με εικόνες από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα το 1941. Σε αυτό μάλιστα ακούγεται και η φωνή του Έλληνα δημοσιογράφου της εποχής εκείνης σε σχετικό απόσπασμα που καλούσε τους Έλληνες σε αντίσταση και πόλεμο μέχρι την τελική νίκη».

Ads

«Σε δημοσίευμα μεγάλης κυκλοφορίας γερμανικής εφημερίδας αποτυπώνεται η έντονη δυσαρέσκεια της Γερμανικής Κυβέρνησης για την εν λόγω ενέργεια. Κατά το δημοσίευμα αυτό πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Τουρισμού, έδωσαν το πράσινο φως για την προβολή του βίντεο», επισημαίνουν.

«Με τέτοιου είδους ενέργειες, η εικόνα που πλάθεται για την χώρα μας και ειδικά αυτήν την περίοδο είναι απαράδεκτη και αποκρουστική. Ο αντίκτυπος της στον τουρισμό είναι άκρως επαχθής και ζημιογόνος δεδομένου ότι το εν λόγω βίντεο υποτιτλίζεται στην αγγλική γλώσσα. Δεν είναι τρόπος αυτός για να καλωσορίζεται ο τουρίστας που επιλέγει τη χώρα μας», συνεχίζουν.

Τονίζουν δε ότι είμαστε πλέον σύμμαχοι και φίλοι με τους Γερμανούς και, ότι με το μετρό κινούνται καθημερινά πολλοί τουρίστες που θα δουν αυτό το βίντεο, το οποίο έχει «σαφή πρόθεση προβολής και ταύτισης της ναζιστικής Γερμανίας με τη σημερινή δημοκρατική, σύμμαχο και εταίρο στην Ε.Ε. Γερμανία», υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη είναι σε κρίσιμη καμπή.

Οι «ενοχλημένοι» βουλευτές του Ποταμιού ερωτούν τους υπουργούς, αν το γεγονός αυτό είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού, του Υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και το σκεπτικό της επ’ αόριστο προβολής του βίντεο, την κατάθεση των σχετικών εγγράφων αλλά και με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η Κυβέρνηση, τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του Μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επί μέρους πολιτικών της.

Το επίμαχο βίντεο

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=GlieBcWJ41M]

Η απάντηση του υπουργείου Άμυνας

Απάντηση στην ενόχληση του Ποταμιού έδωσε το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου.

«Ο όλος θόρυβος ξεκίνησε από κάποια δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που στο μεταξύ πήρε διαστάσεις μετά από δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel. Πρόκειται για μια διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Είναι μια κατασκευή που πατάει σε λάθος ή ακόμα και ανύπαρκτα δεδομένα, όπως και παραποιημένα γεγονότα», τονίζει το υπουργείο Άμυνας.

«Πράγματι προβάλλεται βίντεο στις οθόνες του Μετρό και του Ηλεκτρικού, διάρκειας 50”  (δευτερολέπτων) αλλά δεν είναι αυτό που επικαλούνται τα προαναφερόμενα μέσα και οι βουλευτές του κόμματος «Το Ποτάμι». Αυτό που αναπαράγουν, τόσο το γερμανικό Speigel όσο και ορισμένα ελληνικά μέσα, είναι μια κατασκευή άσχετη με αυτό που προβάλλεται. Αυτό το βίντεο το οποίο παρουσιάζουν ότι τάχα παίζει στους σταθμούς του Μετρό, είναι μια συρραφή-μοντάζ στιγμιότυπων από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2015 στην ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων) υπό τον τίτλο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ – ΔΙΚΑΙΩΣΗ και με κεντρικό θέμα τις γερμανικές οφειλές, ωστόσο δεν είναι αυτό που προβάλλεται στους σταθμούς», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η άλλη λαθροχειρία έχει να κάνει με το ποιοι είναι οι συντελεστές. Τόσο η εκδήλωση στη ΛΑΕΔ όσο και το βίντεο στους σταθμούς του Μετρό είναι ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με την στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών ως προς το τμήμα που αφορά την προβολή του βίντεο στους σταθμούς του Μετρό», συνεχίζει.

Ως προς το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αλλά και του βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό, το γραφείο του Κώστα Ήσυχου διευκρινίζει ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση, των λαών της Ευρώπης και κυρίως της νέας γενιάς. Ως προς το θέμα των γερμανικών οφειλών, αυτό που αναδεικνύεται είναι πως πρόκειται, πριν απ’ όλα, για ζήτημα ηθικής τάξης και η όλη εκστρατεία αποσκοπεί στο να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος, σημειώνεται επίσης.

«Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, αντίθετα τον προσεγγίζει σαν συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εκδήλωση που έγινε στις 27/4/15 συμμετείχαν και μίλησαν και διακεκριμένοι Γερμανοί, όπως ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς «Die Linke» ο Wolfgang Gehrcke και ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Βρέμης και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων Christoph Schminck-Gustavus. Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν πάνω από 50 πρέσβεις, εκπρόσωποι πρεσβειών και ακόλουθοι άμυνας ξένων πρεσβειών στην Αθήνα. Επίσης παρευρέθηκαν και τιμήθηκαν ζώντες αντιστασιακοί του αντιναζιστικού-αντιφασιστικού αγώνα, καθώς και το παιδί-σύμβολο του Διστόμου, ο Αργύρης Σφουντούρης, τονίζει το υπουργείο..

«Να σημειωθεί ακόμα πως οι φωνές υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων πληθαίνουν και μέσα στην ίδια τη Γερμανία. Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε πως υπάρχει θέμα γερμανικών οφειλών», υπενθυμίζει στο Ποτάμι ο Κώστας Ήσυχος.

Άλλα λέει στο Δίστομο το Ποτάμι, άλλα στη Βουλή

Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 9 Μαΐου, στελέχη του Ποταμιού έκαναν περιοδεία στο μαρτυρικό Δίστομο με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης. Δίνοντας συνεντεύξεις στο Μαυσωλείο αλλά κι έξω από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και παρόντων Διστομιτών, τα στελέχη του Ποταμιού δεν δήλωσαν την «ενόχληση» του κόμματος για τις διεκδικήσεις της Ελλάδα επί των πολεμικών αποζημιώσεων.

Αντιθέτως, το στέλεχος του κόμματος κ Φωτεινή Λεοβίλα δήλωνε στις κάμερες του Σταρ Κεντρικής Ελλάδας ότι δια στόματος Σταύρου Θεοδωράκη υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δούμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους λαούς και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο που είχε παραδεχτεί η ίδια η ναζιστική Γερμανία τότε ότι μας το οφείλει, όπως ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της επιστροφής των πολιτισμικών θησαυρών που εκλάπησαν επί Κατοχής.

Την απάντηση στο τι άλλαξε από τις 9 μέχρι τις 13 Μάη, ή στο τι λένε τα στελέχη τους στις κομματικές περιοδείες τους και τι στη Βουλή, ας την δώσει το ίδιο το Ποτάμι…