«Όσοι ζητούν τις παραιτήσεις Δένδια και Αθανασίου ταυτίζονται με τη Χρυσή Αυγή». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη δήλωση που έκανε τρεις ημέρες μετά το σκάνδαλο Μπαλτάκου. Νωρίτερα, πλήρη στήριξη στον πρωθυπουργό παρείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Να φύγει τώρα η κυβέρνηση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας παράλληλα πως «η Χρυσή Αυγή που θέλει μάταια να παρουσιαστεί ως αντισυστημικός κέρβερος που διώκεται για τις ιδέες της, συνομιλούσε με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, όπως αρμόζει σε ένα σκυλάκι καναπέ». «Δεν υπάρχει θέμα Μπαλτάκου, υπάρχει θέμα Σαμαρά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ads

  

Σαμαράς: Δεν θα αφήσω να γίνει ρυθμιστής η Χρυσή Αυγή
 
«Είμαι εκείνος ο οποίος πολέμησα εξαρχής τη Χρυσή Αυγή, σκληρότερα από οποιοδήποτε άλλο και δεν θα επιτρέψω ποτέ σε καμιά εγκληματική οργάνωση να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής μας ζωής» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για την υπόθεση Μπαλτάκου.
 
Υποστήριξε ότι δεν θα επιτρέψει «απαράδεκτες και ανεκδιήγητες συμπεριφορές σε οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος». Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση στηρίζει «με ακλόνηση πίστη» την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και κατηγόρησε όσους ζητούν την παραίτηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ότι  ταυτίζονται με τη Χρυσή Αυγή».
 
«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές και σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να μας κρατήσει πάλι πίσω […] Την ευθεία γραμμή που έχω χαράξει για την πατρίδα δεν την αλλάζω» πρόσθεσε.

Πλήρης στήριξη από Βενιζέλο

Πλήρη στήριξη παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του παρείχε στον πρωθυπουργό αναφορικά με την υπόθεση Μπαλτάκου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά υποστήριξε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός είναι εγγυητές της σταθερότητας ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένει στην κυβέρνηση υπό τις παρούσες συνθήκες και υπό τους υπάρχοντες όρους. 

Ads

«Είμαστε εδώ στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας. Εγώ και ο Σαμαράς εγγυόμαστε αυτή την συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απέφυγε χαρακτηριστικά να αναφερθεί άμεσα στην υπόθεση Μπαλτάκου. Υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να θίξει και να υπονομεύσει τη σταθερότητα της χώρας και πρόσθεσε ότι «είναι τραγικό για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου κάποιες πολιτικές δυνάμεις να υιοθετούν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη».

Χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και τόνισε ότι για την υπόθεσή της η Δικαιοσύνη είχε κινηθεί «με τα δικά της κριτήρια και ανεξάρτητα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης του προοδευτικού πόλου που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
 
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που έχει ζητήσει για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει, ενώ τέλος ερωτηθείς για την επικείμενη έκδοση ομολόγου δήλωσε ότι οι αγορές θα στείλουν το θετικό και αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Παγωμένες οι κοινοβουλευτικές ομάδες» της συμπολίτευσης
 
Αναμένεται να φανεί τι θα σημάνει η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα εσωτερικά αλλά και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ καθώς οι αντιδράσεις ήταν οξείες και η κοινοβουλευτική ομάδα «παγωμένη» από τις εξελίξεις.
 
Χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του Λεωνίδα Γρηγοράκου περί τριπλών εκλογών το Μάιο που μαζεύτηκε όπως – όπως. Εξάλλου εκτός από το «αντίπαλο δέος» (Γιώργο Παπανδρέου) στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θέμα συμμετοχής στην κυβέρνηση έθεσε σήμερα και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.
 
«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μείνει με Μπαλτάκους στην κυβέρνηση. Πρέπει να επέμβει η Δικαιοσύνη, να πάρει το βίντεο και να διερευνήσει την έκταση των επαφών του Μπαλτάκου με την Χρυσή Αυγή. Αν κάποιοι στη ΝΔ συνεχίζουν να ανέχονται τέτοιους, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε πια μαζί» τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
 
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, τόνισε: «δεν αρκεί μόνο η αποπομπή Μπαλτάκου.  Πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα ακροδεξιά στοιχεία».
 
Στην ίδια γραμμή πλεύσης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Μιλώντας στο MEGA διατύπωσε εκ νέου την άποψη ότι ο Φαήλος Κρανιδιώτης έχει εκφράσει ανάλογες απόψεις με αυτές του Τ.Μπαλτάκου και καλό θα ήταν να μην περιληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Σημειώνεται πως τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά ο Κρανιδιώτης δεν θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις. 
 
Ανησυχία και στη ΝΔ. Σήμερα η ευρωβουλευτής του κόμματος Μαριέτα Γιαννάκου άφησε αιχμές προς τον Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι τυχαία επιλογή ο Μπαλτάκος. Τη θέση αυτή την επιλέγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

ΣΥΡΙΖΑ: Να φύγει τώρα η κυβέρνηση
 
«Η ύπαρξη ενός ακροδεξιού παρακράτους μέσα στο Μαξίμου, υπό τις ευλογίες Σαμαρά, αποτελεί πραγματικότητα» τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες Μπαλτάκου – Κασιδιάρη αποδεικνύουν «πέραν πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ του Μαξίμου και της Χρυσής Αυγής στο ανώτερο επίπεδο».
 
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, είχε αναλάβει «το ρόλο του εκπροσώπου του κ. Σαμαρά σε αυτή την ανίερη συμμαχία με σκοπό να υλοποιήσουν από κοινού τα βρόμικα τους σχέδια ενάντια στο λαϊκό κίνημα».
 
«Η Χρυσή Αυγή που θέλει μάταια να παρουσιαστεί ως αντισυστημικός κέρβερος που διώκεται για τις ιδέες της, συνομιλούσε με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, όπως αρμόζει σε ένα σκυλάκι καναπέ» συμπληρώνει. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση από την εξουσία, καθώς – όπως αναφέρει – η παρουσία της «υπονομεύει τη δημοκρατία και ισοπεδώνει την κοινωνία με τη μνημονιακή βαρβαρότητα».


 

Διαβάστε επίσης: Διαψεύδουν κατηγορηματικά συνομιλίες με τη Χρυσή Αυγή Βούτσης και Παναγούλης

«Μπορεί ο κ. Σαμαράς να έσπασε μετά από μέρες τη σιωπή του, αλλά υιοθέτησε την κλασική στάση του “ενόχου”» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε δεύτερη ανακοίνωσή του απαντώντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την υπόθεση Μπαλτάκου.
 
Όπως αναφέρει, οι σχετικές δηλώσεις συνιστούν ομολογία ενοχής, αφού «αντί να μιλήσει ο Πρωθυπουργός για τις δικές του ευθύνες, κατέφυγε στην προσφιλή του μέθοδο, της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός είναι «προσωπικά υπόλογος για την ύπαρξη παρακράτους εντός του Μαξίμου» και τονίζει  ότι: «πρέπει να δώσει εξηγήσεις στη Bουλή και να ετοιμάσει την “ηρωική” του έξοδο».
 
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν αρκεί μία «ανέξοδη αποδοκιμασία της συμπεριφοράς του κ. Μπαλτάκου». Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι τέως γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου «δεν ήταν κλητήρας στη Bουλή, αλλά έμπιστος και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης με ιδιαίτερα νευραλγικό ρόλο». «Ο κ. Μπαλτακος ήταν ο δίαυλος επικοινωνίας του κ. Σαμαρά με την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή» συμπληρώνεται. 

Για ομολογία και αποδοχή ενοχής έκανε λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο. 
 

Οι δηλώσεις Σκουρλέτη στο Κόκκινο