«Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι με αυτά που γίνονται δεν θα πάμε σε τριπλές εκλογές», δήλωσε μιλώντας στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ads

 
«Ακούγεται πως υπάρχουν και άλλα γεγονότα», εκτός των συνομιλιών Μπαλτάκου και Κασιδιάρη, δήλωσε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Να γίνει μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή και να συζητήσουμε αν πάμε ή όχι (προς εκλογές), ή αν η κυβέρνηση αντέχει να πάμε εκλογές», ανέφερε.
 
Ωστόσο λίγο αργότερα ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ανασκεύασε. «Δεν τίθεται θέμα εκλογών. Η προσφυγή στις κάλπες είναι καθαρά θέμα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης». «Η κυβέρνηση είναι σταθερή και έχει περάσει τους κάβους τους δύσκολους και δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τίποτα», συμπλήρωσε και εκτίμησε πως «το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαίου θα δικαιώσει την κυβέρνηση και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ». 

Εκνευρισμός σε κυβέρνηση και ΝΔ

Οι μυστικές συνομιλίες σε φιλικό τόνο του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού με στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης (όπως δήλωσε ο Τάκης Μπαλτάκος έχει προσωπικές συναντήσεις και με άλλα στελέχη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής μεταξύ αυτών και του Μιχαλολιάκου και του Παππά) έχουν προκαλέσει προβληματισμό και αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι ανησυχίες ενισχύονται από τις απειλές της Χρυσής Αυγής για δημοσίευση και άλλων βιντεοσκοπημένων συνομιλιών.
 
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την υπόθεση σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός είναι υπόλογος και δεν μπορεί να κρύβεται». «Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ανακοίνωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
 
Κορυφαίος υπουργός δεν έκρυβε την ανησυχία του για τις εκλογικές επιπτώσεις που θα έχουν οι αποκαλύψεις και έλεγε σκεπτικός στο περιστύλιο της Βουλής «Τελικά πολλές φορές η ιστορία γράφεται με την παρέμβαση του απροόπτου. Μέχρι σήμερα το πρωί θα έβαζα στοίχημα ότι η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Τώρα δεν μπορώ να το βάλω».
 
«Βρούτο» χαρακτήριζε τον Τάκη Μπαλτάκο η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα. «Είναι ο Βρούτος του Σαμαρά και της κυβέρνησης. Ευτυχώς προλάβαμε στο παραπέντε τη δολοφονία, όπως είχε κάνει ο Βρούτος. Είναι προφανές ότι είχε προσωπική ατζέντα. Και ποιος μου λέει εμένα ότι δεν ετοίμαζε μαζί τους να κατέβει και ως επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος στη συνέχεια; Κανείς δεν μπορεί να μιλάει και να λεει οτι ο Μπαλτάκος ήταν το alter ego του Σαμαρά. Το alter ego είναι μόνο η γυναίκα του», ανέφερε.
 
«Είναι δυνατόν να μιλάς με αυτούς και να μην έχεις γνώση των μεθόδων τους; Να μην ξέρεις οτι χρησιμοποιούν τακτικές του υπόκοσμου και της νύχτας; Τόσο αφελής ήταν ο Μπαλτάκος;», ανέφερε άλλο στέλεχος του κόμματος.
 
Την ίδια στιγμή η κεντροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ φέρεται να ασκεί πιέσεις στον πρωθυπουργό για εκκαθάριση της ΝΔ από τα ακροδεξιά στοιχεία. Κορυφαίος υπουργός της Κεντροδεξιάς πτέρυγας δήλωνε: «Ο Σαμαράς δεν θα αμφισβητηθεί εσωτερικά όμως πρέπει τώρα να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον του. Δεν μπορεί πχ να συνεχίσει να κάνει κουμάντο στη ΝΔ ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Αυτά πρέπει να τα δούμε και να τα δούμε τώρα».
 
Γιαννάκου: Έχει ευθύνες ο Σαμαράς
 
Σκληρή κριτική άσκησε και η ευρωβουλευτής του κόμματος Μαριέττα Γιαννάκου. «Ο κ. Μπαλτάκος είχε θεσμική θέση, στην κυβέρνηση όμως. Διότι, άκουσα και σχόλια περί κόμματος και παράταξης. Δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα, απ’ όσο γνωρίζω. Από εκεί και έπειτα, είναι προφανές ότι το να διατηρούνται τέτοιες επαφές μ’ ένα κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή και να γίνονται τέτοιες συζητήσεις και μάλιστα από θεσμικό παράγοντα, είναι απαράδεκτο», δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και πρόσθεσε:
 
«Υποθέτω ότι ο κ. Σαμαράς τον επέλεξε, γιατί φαίνεται ότι είναι ένας ικανός άνθρωπος -δεν τον γνωρίζω προσωπικά- και ένας γνωστός νομικός. Δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάποιον άσχετο, γιατί από αυτόν περνούν όλα τα νομοσχέδια και όλες οι τροπολογίες, μετά τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Ο πρωθυπουργός του είχε εμπιστοσύνη και του ανέθεσε μια σοβαρή θέση. Τώρα, εάν η εμπιστοσύνη αυτή μετατράπηκε στους χθεσινούς διαλόγους και στις επιθέσεις του υιού κ.λπ., αυτά είναι πρωτοφανή γεγονότα».  
 
Μάλιστα η Μαριέττα Γιαννάκου απέδωσε ευθύνες και στον πρωθυπουργό για την επιλογή του. «Όλοι οι πολιτικοί, όταν τοποθετούν κάποιον, έχουν ευθύνη. Αλλά οι ευθύνες είναι ατομικές στη δημοκρατία. Δεν μπορεί να γίνουν συλλογικές. Δηλαδή, όταν έχει κανείς μια συγκεκριμένη εκτίμηση για έναν άνθρωπο και αυτός αποδεικνύεται διαφορετικός, αυτό δεν είναι πάντοτε δική σου ευθύνη».

Ads

Και ο Αβραμόπουλος επαναφέρει τη «θεωρία των δύο άκρων»
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιχείρησε να επαναφέρει τη «θεωρία των δύο άκρων». «Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παραμένουν οι εγγυητές της συνταγματικής τάξης, της πολιτικής σταθερότητας», δήλωσε, σημειώνοντας πως η ΝΔ «είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα, στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες». «Η ΝΔ είναι η παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση και τοποθέτησε τη χώρα μας στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης και των ευρωπαϊκών θεσμών», πρόσθεσε.