Εδώ και καιρό είναι γνωστό πως τα ποσοστά εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ads

Στις 26 Αυγούστου, σύμφωνα με τότε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι εμβολιασμένοι στην αστυνομία έφταναν το 58%. Σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως π.χ. η Αμεση Δράση (ΔΙ.ΑΣ., περιπολικά κ.λπ.) το ποσοστό ήταν ακόμα χαμηλότερο καθώς, όπως εξηγούσαν οι επιτελείς του Σώματος, εκεί υπηρετούν κυρίως νεαρότερης ηλικίας άτομα, που θεωρούν ότι η πανδημία δεν συνιστά πραγματική απειλή γι’ αυτά.

Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κάποια νέα κίνηση, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. 

Για το θέμα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, παραδεχόμενος ότι οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί αποτελούν τεράστιο θέμα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας.

Ads

Τόνισε ότι τα χαμηλά ποσοστά υποσκάπτουν και την αξιοπιστία των ελέγχων, ενώ δημιουργούν εντάσεις στους πολίτες που καλούνται να ελεγχθούν. «Θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που είναι σε πρώτη επαφή με τους πολίτες».

Ειδικότερα, για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ανέφερε ότι το ηλικιακό προφίλ σε αυτές τις κατηγορίες είναι χαμηλότερο και άνοιξε πολύ αργότερα η πλατφόρμα κι επομένως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. 

Τόνισε, επίσης, ότι «ακόμα και για την Εκκλησία αν χρειαστεί θα εξεταστεί η υποχρεωτικότητα, παρά το γεγονός ότι και εκεί έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», ενώ όσον αφορά στα σώματα ασφαλείας υπογράμμισε ότι «εάν οι ρυθμοί των εμβολιασμών δεν εξελιχθούν όπως πρέπει, είμαστε εδώ για να ξαναδούμε παραπέρα επέκταση».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι χθες ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών, παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά και πως οι αστυνομικοί στις υπηρεσίες αιχμής είναι εμβολιασμένοι.

«Γύρω στο 60% με 70% πρέπει να είναι οι συνάδελφοί μου που έχουν εμβολιαστεί. Η αστυνομία είναι η μικρογραφία της κοινωνίας. Οι περισσότεροι αστυνομικοί που είναι στις υπηρεσίες αιχμής, είναι εμβολιασμένοι» είπε ο Σταύρος Μαυροειδάκος, εκφράζοντας, όμως ενστάσεις για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας. «Εμείς σαν Ομοσπονδία λέμε ναι στον εμβολιασμό αλλά αν υπάρξουν αναστολές ή απολύσεις, είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Νομίζω πως δεν θα χρειαστεί να υπάρχει υποχρεωτικότητα στα Σώματα Ασφαλείας, ήδη τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται» είπε χαρακτηριστικά.