Πέντε ακόμα πρώην μέλη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» ζητούν να αποφυλακιστούν, μετά τον Γιώργο Πατέλη, η αίτηση του οποίου έγινε δεκτή κατά πλειψηφία από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών. Οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών στις συνεδριάσεις του, τη Δευτέρα, 1η Νοέμβρη, και την Τετάρτη, 3 Νοέμβρη.

Ads

Την 1η Νοέμβρη θα εκδικαστούν οι αιτήσεις αποφυλάκισης των εξής τριών:

  • Του Χρυσαφίτη, που έχει καταδικάστεί σε κάθειρξη 7 χρόνων για ένταξη στην εγκληματικό οργάνωση «Χρυσή Αυγή» και για συνέργεια στη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.
  • Του Αναδιώτη που έχει επίσης καταδικάστεί σε κάθειρξη 7 χρόνων για ένταξη στην εγκληματικό οργάνωση και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
  • Του Πανταζή, του «Τασάρα» όπως τον αποκαλούσε ο Λαγός σε τηλεφωνικές συνομιλίες, αρχηγού του τάγματος εφόδου του Περάματος, που έχει καταδικάστεί σε κάθειρξη 10 χρόνων για ένταξη στην εγκληματικό οργάνωση ΧΑ και για συνέργεια στην απόπειρα δολοφονίας των αιγύπτιων ψαράδων. 

Η υπόθεση του Πανταζή είναι εξ αναβολής, όπως αναφέρει το Kontra. Η εκδίκαση της αίτησής του είχε οριστεί για τις 6 Οκτώβρη, ωστόσο επεδίωξε την αναβολή. Υποστηρίζει ότι υφίσταται υπέρμετρη βλάβη από την παραμονή στη φυλακή.

Την Τετάρτη 3 Νοέμβρη θα εκδικαστούν οι αιτήσεις αποφυλάκισης των εξής δύο:

Ads
  • Του Τσιόρβα, που έχει καταδικαστεί σε 9 χρόνια κάθειρξη για ένταξη στην εγκληματικό οργάνωση και για συνέργεια στη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.
  • Του Κορκοβίλη, που έχει επίσης καταδικαστεί σε 9 χρόνια κάθειρξη για ένταξη στην εγκληματικό οργάνωση ΧΑ και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι αιτήσεις αυτές έρχονται λίγο καιρό μετά την αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη, του πυρηνάρχη Νίκαιας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 χρόνων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Πατέλης έγινε αρνητικά γνωστός και για τη φράση του «ό,τι κινείται σφάζεται», ενώ δούλευε και στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη λεωφόρο Μεσογείων.

Επιπλέον, μετά την αποφυλάκισή του, ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας στο tvxs.gr, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη αποφυλάκιση δεν ανοίγει απλώς ένα παράθυρο για να βγουν κι άλλοι χρυσαυγίτες από τη φυλακή, αλλά «μια ολόκληρη πόρτα», κάνοντας μάλιστα και ειδική αναφορά στον Πανταζή.

«Κι αυτό γιατί ο Πατέλης είναι ένας από δέκα καταδικασθέντων με τη βαρύτερη ποινή. Ανήκει δηλαδή σε εκείνους με διψήφια σε αριθμό ετών ποινή, από 10 χρόνια δηλαδή και πάνω. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους επτά της ηγεσίας, στους οποίους επιβλήθηκαν 13-13,5 χρόνια, ο Πατέλης, ο Πανταζής και ο Καζαντζόγλου. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν 9 χρόνια και κάτω. Πρόκειται για 29 καταδικασθέντες, εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη αποφυλακιστεί, άρα μιλάμε για 27 άτομα που βρίσκονται στη φυλακή. Πλέον ο καθένας από αυτός εύλογα και με αξιώσεις θα ζητήσει την αποφυλάκισή του, εφόσον έχει επιτύχει κάτι τέτοιο ο Πατέλης που είχε περισσότερα χρόνια ποινής».

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τον Πατέλη, έχει αποφυλακιστεί και ο Μιχάλης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής, όπως και ο Γιώργος Τσακανίκας και ο Νίκος Παπαβασιλείου, ο οποίος βγήκε από τη φυλακή 4 μήνες μετά την καταδίκη του.