Για το χρέος να μετατραπούν επιμέρους ιδιαιτερότητες σε «εστίες θετικής ενέργειας των Λαών μας για την πραγμάτωση των κοινών μας επιδιώξεων στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ», μίλησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) όπου πήρε το λόγο μετά τον οικοδεσπότη Τούρκο Πρόεδρο.

Ads

O Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει ακραδάντως πως «η ενίσχυση του ΟΣΕΠ πρέπει να κατατείνει και στην άμβλυνση των μεταξύ μας διαφορών». Και επ’ αυτού, η Ελλάδα, συμπλήρωσε, πιστεύει ότι η συνεργασία των χωρών του ΟΣΕΠ θα συμβάλει και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ειδικότερα. «Να μην επιτρέψουμε μικρά γεγονότα να γίνουν μεγαλύτερα», ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εισαγωγικά, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην Σύνοδο Κορυφής «εκπροσωπώντας την Ελλάδα, σε αυτόν τον εμβληματικό εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον Πρόεδρο κ.Ταγίπ Ερντογάν για την εξαιρετική φιλοξενία αλλά και οργάνωση της Συνόδου Κορυφής, ευχόμενος ειλικρινώς στον Τουρκικό Λαό σταθερότητα, ευημερία και πρόοδο σε όλους τους τομείς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Φανάρι

Νωρίτερα ο Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στο Φανάρι όπου και συνάντησε τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Από εκεί ζήτησε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. «Το Πατριαρχείο είναι λίκνο και κοιτίδα μας και πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία ότι η παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τη Δύση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ελπίζω και πιστεύω ότι στο τέλος η τουρκική ηγεσία θα το καταλάβει και θα δώσει τη δυνατότητα στο Πατριαρχείο να αναπτύξει το έργο του, ιδίως το εκπαιδευτικό, και μιλώ για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης». 

Η διακήρυξη του ΟΣΕΠ

Την ανάγκη να γίνει η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, τονίζουν οι ηγέτες που πήραν μέρος στην 25η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), η οποία διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ads

Στη διακήρυξη, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα και αποτελείται από 25 άρθρα, τονίζεται ότι οι μετέχοντες επαναβεβαιώνουν τη θέλησή τους να ενεργήσουν σε πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας και να ενισχύσουν, με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη, τον διάλογο και τη συνεργασία, ανάμεσα στις χώρες – μέλη. Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη για οικονομική συνεργασία των χωρών – μελών του ΟΣΕΠ και αυτό προβλέπει να γίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η διακήρυξη αναφέρεται, ακόμα, στο προσφυγικό πρόβλημα και, όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, οι ηγέτες σημειώνουν έκταση της παρούσης προσφυγικής κρίσης όπως αυτή ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία είναι άνευ προηγουμένου από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Είμαστε αποφασισμένοι, τονίζεται στη διακήρυξη, να επιδείξουμε αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων των προσώπων, τα οποία φεύγουν από τις χώρες τους των μεταναστών και των προσφύγων, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και περαιτέρω. Σημειώνεται ακόμα η επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φεύγουν από τις εστίες τους. 

Τέλος, στη διακήρυξη, υπογραμμίζεται η σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες του ΟΣΕΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζεται η επαναβεβαίωση της δέσμευσης για μια ρεαλιστική αμοιβαία επωφελή συνεργασία, ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες του ΟΣΕΠ.