Παρά το γεγονός πως το σημερινό διάγγελμα Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε με άλλο σκηνικό, η έλλειψη ουσίας και η επίκληση σε «ιατρικές πρακτικές» και σε «επιστημονικά δεδομένα» για τη δικαιολόγηση του κυβερνητικού χάους, έδειξαν πως στην πραγματικότητα, ήταν μόνο το σκηνικό που άλλαξε και όχι το δόγμα της κυβερνητικής αποποίησης ευθυνών, κοινώς της πολιτικής ανευθυνότητας.

Ads

Αφότου λοιπόν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων , διαψεύδοντας τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του Υπουργό Υγείας του (είχε μιλήσει για lockdown διάρκειας ενός μήνα) αλλά και του Στέλιο Πέτσα (είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο lockdown), απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προχωρώντας σε αρκετά «ενδιαφέρουσες» δηλώσεις. 

Όταν η ασφυξία του ΕΣΥ μετονομάζεται σε «ιατρική πρακτική»

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιολογώντας την ανάγκη επιβολής γενικού lockdown, ανέφερε: «Παίρνουμε τα μέτρα για να μη γίνει η δύσκολη απόφαση για επιλογή ασθενών. Θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής. Θα είχαμε τέτοιες πιέσεις στο σύστημα υγείας που δεν θα μπορούσε να τις διαχειριστεί». 

Ads

Βέβαια, η σημερινή πραγματικότητα, διαψεύδει τον πρωθυπουργό. Ασθενείς με Covid-19 από νοσοκομεία νομών που δέχονται έντονες πιέσεις, λόγω έλλειψης κλινών μεταφέρονται σε νοσοκομεία μη αναφοράς άλλων νομών. Φιλοξενούμενοι στο γηροκομείο Ιωαννίνων, θετικοί στον κορονοϊό, παραμένουν εντός της μονάδας γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στο νοσοκομείο της περιοχής και αναζητούνται κλίνες σε υγειονομικές μονάδες των Φιλιατών, της Άρτας και της Πρέβεζας, τα οποία δεν διαθέτουν ΜΕΘ για κορονοϊό . Το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων σε πολλές περιπτώσεις είναι «αποδεκατισμένο», σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και οι ίδιοι οι υγειονομικοί καταγγέλλουν πως αναγκάζονται να κάνουν επιλογές για το ποιους ασθενείς θα διασωληνώσουν καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. 

Είναι ξεκάθαρο πως το σύστημα υγείας δέχεται πιέσεις που δυσκολεύεται ή και αδυνατεί να διαχειριστεί. Αποκαλυπτική της ασφυξίας του ΕΣΥ είναι εξάλλου και η κυβερνητική απόφαση για αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80% στις περιοχές υψηλού κινδύνου αλλά και οι δηλώσεις της Προέδρου του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Παπανικολάου , πως, παρά την ανάγκη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού , η κυβέρνηση έχει αρκεστεί σε επικουρικές προσλήψεις. Τα προαναφερθέντα καταδεικνύουν πως η κατάσταση στο ΕΣΥ απέχει πολύ από αυτήν που παρουσιάσε ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Μητσοτάκης όμως προέβη σε μια ακόμη δήλωση, η οποία χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τα μέτρα αποσκοπούν στο να μη γίνει «η δύσκολη απόφαση για επιλογή ασθενών» , ώστε «όποιος χρειάζεται θεραπεία σε εντατική να μπορεί να την έχει». Σε δραματικους τόνους όμως ανέφερε ότι τελικά «είναι επιλογή του ιατρού πάντα το ποιος διασωληνώνεται», δηλώνοντας μάλιστα πως , από προσωπική του εμπειρία, γνωρίζει πολύ καλά ότι «οι οικογένειες σε συνεννόηση με τους ιατρούς, επιλέγουν συνειδητά να μη διασωληνώσουν αγαπημένους τους, για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν απλά μια επώδυνη παράταση ενός προδιαγεγραμμένου τέλος».

Ασφαλώς, η ιδιαίτερα δύσκολη και ευαίσθητη κατάσταση στην οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός, είναι υπαρκτή και αξιοσέβαστη, πόσο μάλλον όταν αποτελεί προσωπικό βίωμα. Επιπροσθέτως, είναι σαφώς αλήθεια πως υφίσταται πράγματι η ιατρική πρακτική της επιλογής σχετικά με το ποιος θα μπει σε ΜΕΘ, όσο τραγική κι αν είναι και με οποιαδήποτε αμφισβήτηση σε αυτό να είναι ανυπόστατη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρατηρήσεις του κύριου Τσιόδρα κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στην καθημερινή ιατρική πρακτική, ο γιατρός, σε συνεννόηση με το οικογενειακό περιβάλλον, σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι υπερήλικας , έχει πολλαπλά προβλήματα υγείας, ή σε έναν άνθρωπο που θα ταλαιπωρηθεί ενδεχομένως και θα παραταθεί η διαδικασία του θανάτου, γίνεται η επιλογή αυτή, με συναίσθηση του καθήκοντος και συναίσθηση του ποιον βοηθούν καλύτερα».

Παρ’ όλα αυτά όμως, υπάρχει μια «παγίδα», ένα επικοινωνιακό τέχνασμα στις προαναφερθείσες δηλώσεις. Παρά τη βασιμότητα των όσων είπαν οι κύριοι Τσιόδρας – Μητσοτάκης, η ερώτηση που τους τέθηκε δεν είχε καμία σχέση με την «ιατρική πρακτική», την οποία επικαλέστηκαν. Αντίθετα, είχε σχέση με την κατάσταση του ΕΣΥ και τις διαθέσιμες μονάδες εντατικής θεραπείας οι οποίες , ειδικά σε περιοχές υψηλής πίεσης, απλά «δεν υπάρχουν». Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος: «Επιλογή γινόταν πάντα», βάσει αξιολόγησης του περιστατικού, ωστόσο πλέον γίνεται «γιατί οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που νοσούν και ηλικιωμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε ΜΕΘ κι επειδή ξέρουν ότι θα διασωληνωθούν και θα μείνουν ίσως 2-3 μήνες εκεί, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή, δεν τους βάζουν».

Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων σήμερα, δεν επιλέγουν το ποιος θα ενταχθεί σε ΜΕΘ στο πλαίσιο μιας «ιατρικής πρακτικής», αλλά όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν (και όχι κάποιοι «άσχετοι» με το ΕΣΥ όπως ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κοντοζαμάνης) λόγω του γεγονότος πως το σύστημα υγείας δεν έχει ενισχυθεί σε ικανοποιητικό βαθμό από τον Μάρτη έως σήμερα, ούτε σε επίπεδο προσωπικού, ούτε σε επίπεδο ΜΕΘ. Με άλλα λόγια, παρά το ύφος των δηλώσεων Τσιόδρα-Μητσοτάκη, οι οποίες κινούνται με τη λογική ότι «παίρνουμε τα μέτρα αυτά για να μη γίνουμε Ιταλία», η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Οι ΜΕΘ λιγοστεύουν επικίνδυνα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετατρέπεται σε «σύστημα κορονοϊού» στέλνοντας τους ασθενείς με άλλα νοσήματα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι ιδιωτικές κλινικές δεν επιτάσσονται και, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος , «για μία ακόμη φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα», ο οποίος αυτήν την στιγμή αποτελεί την εναλλακτική (και επείγουσα σε αρκετές περιπτώσεις) λύση, για όσους δεν μπορούν να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία που μετατρέπονται σε νοσοκομεία-Covid19. Ούτε καν τα τεστ δεν συνταγογραφούνται με αποτέλεσμα η πλειονότητα να αναγκάζεται να προσφύγει σε ιδιώτες. 

Με άλλα λόγια δηλαδή, όπως δήλωνε η κυρία Σιώτου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Παπανικολάου: « (λόγω του “κόφτη” στα χειρουργεία) καλούμαστε να κάνουμε επιλογή για το ποιοι θα χειρουργηθούν. Και παλεύουμε μεταξύ μας να πείσουμε ο ένας τον άλλο για το ποιος θα χειρουργηθεί. Γίνεται διαλογή ασθενών σήμερα όχι για τον covid όπως στο εξωτερικό αλλά για το ποιος θα προλάβει να χειρουργηθεί».

Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν, οι κύριοι Τσιόδρας και Μητσοτάκης μιλούσαν για ένα διαφορετικό ζήτημα από τη σημερινή «επιλογή» (;) που πραγματοποιείται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με  τους μισούς θανάτους ασθενών από COVID-19, να πραγματοποιούνται εκτός ΜΕΘ , λόγω των ελλείψεων σε κλίνες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με αποκλειστικό έγγραφο που δημοσίευσαν «Τα Νέα».

Όταν τα αποκαλυπτικά έγγραφα μετονομάζονται σε «υπόκοσμο του διαδικτύου»

Ο πρωθυπουργός βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο, παρά το γεγονός πως δημοσιεύτηκε από την προαναφερθείσα εφημερίδα και μάλιστα αποτελούσε μέρος του πρωτοσέλιδου της (στις 3/11), σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «διακινείται στον υπόκοσμο του διαδικτύου».

Δεν γνωρίζουμε εάν τα «Νέα» αποτελούν για τον κ. Μητσοτάκη, «υπόκοσμο του διαδικτύου», ή αν ο πρωθυπουργός αναφερόταν σε κάποιο έγγραφο που διακινείται στο Deep Web, το σίγουρο όμως είναι πως πράγματι, οι μισοί θάνατοι ασθενών από COVID-19, πραγματοποιούνται εκτός ΜΕΘ και ο πρωθυπουργός, αντί να επωμιστεί τις ευθύνες του , διακινεί ο ίδιος θεωρίες, υποστηρίζοντας μάλιστα πως όσοι διακινούν το έγγραφο, «θέλουν να προσβάλλουν τους ιατρούς που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις».

Κάτι τέτοιο ασφαλώς, αποτελεί μια θεωρία του «σχεδόν αλάνθαστου» πρωθυπουργού, ο οποίος, αφού δήλωσε πως κάνει «καθημερινά την αυτοκριτική του, όπως όλοι», ανέφερε ως το μοναδικό του σφάλμα πως καθυστέρησε να προβεί σε αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας για ακόμη μια φορά πως «έχουμε έναν πόλεμο μπροστά μας, με τον στρατό να είναι σε πλήρη ανάπτυξη».

Δεν γνωρίζουμε εάν ο κύριος Μητσοτάκης όταν αναφέρεται σε πλήρη ανάπτυξη του στρατού, μιλά για τον πολεμικό εξοπλισμό που έλαβε η χώρα μας από τη Γαλλία πριν έναν μήνα, γιατί, σε περίπτωση που αναφέρεται στην ανάπτυξη του στρατού του ΕΣΥ, η δήλωση της κυρίας Σιώτου, αποτελεί την πιο τρανταχτή απάντηση: «Aν έχουμε πόλεμο, και έχουμε πόλεμο, στον πόλεμο δεν κοιτάζει ο καθένας το μαγαζάκι του. Βγάζουμε τον πόλεμο και μετά έχουν τον καιρό να κερδίσουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία» .