«Παγώνει» προς το παρόν το Ελεγκτικό Συνέδριο την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό με την κοινοπραξία της Lamda Development, επικαλούμενο τυπικούς και τεχνικούς λόγους και μιλάει περί παράβασης των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού. Η σχετική απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κοινοποιήθηκε εχθές στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ads

Αναλυτικότερα, το ΕΣ πραγματοποίησε προέλεγχο του σχεδίου της σύμβασης και της διαδικασίας ανάδειξης πλειοδότη για την πώληση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στη συνέχεια το Κλιμάκιο του ΕΣ, με πρόεδρο τη σύμβουλο Αγγελική Μαυρουδή και εισηγητή τον πάρεδρο Αθανάσιο Καρακόιδα, στην πράξη που εξέδωσαν αναφέρουν, ότι κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, οι όροι των άρθρων 6.1 και 6.2 και του παραρτήματος Α΄της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαδικασία πώλησης, περιόρισαν τη συμμετοχή στη διαδικασία, μόνο σε οικονομικούς φορείς που διαθέτουν νομική προσωπικότητα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους.

Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει το ΕΣ, απαγόρευσαν και παρεμπόδισαν πλήρως τη συμμετοχή σε οικονομικούς φορείς που δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα, όπως είναι τα φυσικά πρόσωπα, κλπ, είτε αυτοτελώς, είτε σε ένωση ή κοινοπραξία μεταξύ τους ή ακόμη σε ένωση και με νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τους δικαστές, ο αποκλεισμός αυτός έγινε, «χωρίς να προκύπτει καμία επίκληση ή συνδρομή συγκεκριμένου λόγου δημοσίας τάξης ή δημοσίας ασφαλείας ή δημόσιας υγείας ή άλλου επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί έναν τέτοιας ένστασης περιορισμό» 

Ads

Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει εντός 15 ημερών σε αίτηση ανάκλησης της απόφασης, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου πέντε μήνες ανακοινώθηκε η ανακήρυξή της κοινοπραξίας της Lamda Development ως του επενδυτή που θα αναλάβει την ανάπλαση της έκτασης έναντι τιμήματος 915 εκατ. ευρώ. Για να γίνουν τα επόμενα βήματα πρέπει να εγκριθεί η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.