1. Έχει γίνει κουραστική η επαναλαμβανόμενη αναβολή της άφιξης των εκπροσώπων της Τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Οι καθυστερήσεις φανερώνουν, το λιγότερο, δυσπιστία εκ μέρους των πιστωτών που δεν δείχνουν ιδιαίτερη αγωνία να στηρίξουν πολιτικά την κυβέρνηση κλείνοντας τα μάτια μπροστά στις εκκρεμότητες ώστε να τελειώσει, τυπικά, ο έλεγχος και να γίνει το πέρασμα στο επόμενο στάδιο.

Ads

2. Αλλαγή φρουράς. Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει καθήκοντα νέου υπουργού Άμυνας μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος μετακομίζει στην Κομισιόν. Στη θέση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετείται ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας.

3. Οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους στα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, προκαλώντας ένα νέο πλήγμα στην οικονομική  πολιτική Μέρκελ. Η εμμονή της Μέρκελ με τη λιτότητα επιστρέφει για να στοιχειώσει την ίδια τη Γερμανία.

4. Το Ελληνικό δόθηκε στην Lamda Development, 222% κάτω από την πραγματική του αξία. Αυτό προκύπτει από την οικονομικοτεχνική μελέτη του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), σύμφωνα με την οποία η Lamda απέκτησε μια δημόσια έκταση αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ, με μια προσφορά αξίας μόλις 915 εκ. ευρώ.

Ads

5. Ήταν 10 Αυγούστου του 2013. Στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας οι φύλακες είχαν κόψει το ρεύμα στα κοντέινερ που μένουν οι μετανάστες, με αποτέλεσμα η ζέστη να είναι αφόρητη. Η εξέγερση ξεκίνησε όταν οι φρουροί ανάγκασαν τους κρατούμενους να μπουν στα κοντέινερ. Κατεστάλη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κάποιοι μετανάστες κατάφεραν να δραπετεύσουν. Σήμερα μίλησαν για όλα όσα έγιναν τότε.

6. Σταθερά την ευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία εντός ευρωζώνης κρατά η Ελλάδα με έναν στους δύο περίπου νέους κάτω των 25 ετών να μην εργάζεται, την ίδια στιγμή που τα μηνύματα από την ΕΕ των 28 δεν είναι επίσης ενθαρρυντικά, καθώς ο ένας στους τέσσερις νέους κάτω των 25 είναι επίσης άνεργος.

7. Την παραίτηση του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας, έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν εχθές, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον τριάντα ανθρώπους.

8. Η νίκη των tablet: Αποσύρει η Ουγγαρία το φόρο στο Διαδίκτυο. Οι χιλιάδες διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους με κινητά και tablet για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να πάρει πίσω το σχέδιο για την επιβολή φόρου στη χρήση του Διαδικτύου εξανάγκασαν τον πρωθυπουργό της χώρας σε υποχώρηση.

9. Σαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου 1993, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι. Ένας δημιουργός που τόλμησε να δοκιμάσει πέρα από νόρμες και κανόνες, δημιουργώντας το δικό του μαγικό σύμπαν, αλλάζοντας για πάντα το μέλλον της 7ης Τέχνης.

10. Οι εγκαταλελειμμένες πόλεις προσφέρουν μια καθηλωτική θέα σε όσους τις επισκέπτονται. Η άλλοτε, ακμάζουσα ζωή των κατοίκων έχει αντικατασταθεί από ερημωμένους δρόμους, ετοιμόρροπα κτήρια και από τα ερείπια σπιτιών και χώρων εργασίας. Δέκα εγκαταλελειμμένες πόλεις από όλο τον κόσμο, όπως τις ξεχώρισε το National Geographic.