Ήταν 10 Αυγούστου του 2013. Στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας οι φύλακες είχαν κόψει το ρεύμα στα κοντέινερ που μένουν οι μετανάστες, με αποτέλεσμα η ζέστη να είναι αφόρητη. Η εξέγερση ξεκίνησε όταν οι φρουροί ανάγκασαν τους κρατούμενους να μπουν στα κοντέινερ. Οι μετανάστες, που την ίδια στιγμή έμαθαν ότι η κράτησή τους θα παραταθεί για άλλους 6 μήνες, έκαψαν κοντέινερ. Η εξέγερση κατεστάλη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κάποιοι μετανάστες κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Ads

Την επόμενη ημέρα 65 από τους κρατούμενους συνελήφθησαν (εκ νέου) και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα για τα επεισόδια. Την Δευτέρα θα δικαστούν στην Ευελπίδων για την υπόθεση.

Ενόψει της δίκης η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα», κάλεσαν δυο μετανάστες, τον Ναήμ και τον Ζα’έντ, κρατούμενους τότε στην Αμυγδαλέζα να πουν τι συνέβη. Αυτές είναι οι ιστορίες τους:
 

Οι δυο μετανάστες κατήγγειλαν εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης εντός του κέντρου κράτησης. Δεν έτυχαν ποτέ καμίας περίθαλψης ακόμη και αν είχαν εμφανή προβλήματα υγείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, οι γιατροί πρόσφατα διέγνωσαν κρατούμενους με φυματίωση.

Επίσης καταγγέλλουν ότι λίγες ημέρες πριν από την εξέγερση, ενώ ήταν σε εξέλιξη το ραμαζάνι, οι φρουροί τους χλεύαζαν. Εκτός από την επιχείρηση καταστολής, όπου οι άνδρες των ΜΑΤ τους χτύπησαν αλύπητα, και τις επόμενες ημέρες όσοι μίλησαν σε δικηγόρους έπεσαν θύματα σκληρής βίας ξανά. «Μόλις μίλησα στην κυρία Ευγενία (σ.σ.: η δικηγόρος) και εκείνη έφυγε, με άρπαξαν με έκλεισαν σε ένα δωμάτιο και με χτυπούσαν όπως και όπου μπορούσαν», δήλωσε ο Ζα’έντ προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί του έλεγαν ότι «πρέπει να γυρίσει στην χώρα του», ότι μισούν το Ισλάμ, ότι «είναι βρωμιάρηδες» και άλλα.

Ads

Για την δικηγόρο Ευγενία Κουνιάκη, συνιστά βασανιστήριο να μένει κανείς σε κοντέινερ. «Τους παρέτειναν την κράτηση. Η αβεβαιότητα για την κράτηση είναι λογικό να προκαλείται οργή. Σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ήταν αναμενόμενο να συμβεί ότι συνέβη», σχολίασε δηλώνοντας ότι η δίκη είναι πολύ σημαντική γιατί έτσι θα ανοίξει το ζήτημα του τι συμβαίνει στα κέντρα κράτησης. Τέλος σημείωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να τους δοθούν χαρτιά νομιμοποίησης και να συμμετάσχουν στην καθημερινή ζωή. 

Ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους κατηγορούμενους μετανάστες σχολίασε ότι το κομμένο ρεύμα στα κοντέινερ των μεταναστών «ήταν τιμωρία. Γιατί οι μετανάστες είχαν το θράσος μέσα στον καύσωνα τις προηγούμενες μέρες να ανάψουν το air condition». Τονίζοντας ότι τα περιστατικά βίας είναι καθημερινά στην Αμυγδαλέζα, σημείωσε ότι η δίκη θα είναι δείγμα ρατσιμού, όπως ήταν «και η αθώωση των πιστολέρο της Μανωλάδας».

Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά να σταματήσουν οι πόλεμοι που εκτοπίζουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, να σταματήσει η FRONTEX «να πνίγει μετανάστες» στην Μεσόγειο, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να δοθεί άσυλο στους μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώντας ότι πρόκειται για έναν αγώνα που αφορά όλους όσους νοιάζονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και όχι μόνο για τα δικαιώματα των μεταναστών, καλεί σε συγκέντρωση την Δευτέρα στις 09:00 στα δικαστήρια.