Τις ευρωπαϊκές ανισότητες στην αγορά εργασίας καταδεικνύει η Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις Δεξιότητες και την Απασχολησιμότητα των Νέων για το 2015, σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο νέους σε Ελλάδα και Ισπανία είναι άνεργοι.

Ads

«Ένας στους δύο νέους σε Ελλάδα και Ισπανία είναι άνεργος», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της στο Βερολίνο. Αντιθέτως, σημείωσε, «η Γερμανία με 8%, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων».

Τα γενικότερα αποτελέσματα ωστόσο δεν είναι περισσότερο ενθαρρυντικά. Συνολικά περισσότεροι από 35 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 16-29 ετών στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι άνεργοι, αλλά και εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ από αυτούς τα 20 εκατομμύρια βρίσκονται εντελώς εκτός επαγγελματικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού και εργασιακού πλαισίου.

«Η αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας δεν αποτελεί απλώς ηθική υποχρέωση, αλλά οικονομική ανάγκη. Αυτοί οι νέοι αντιπροσωπεύουν μια χαμένη επένδυση καθώς και ένα βάρος για την κοινωνία» δήλωσε ο Άνχελ Γκουρία. Σκιαγραφόντας δε τις επιπτώσεις της κατάστασης αυτής αναφέρθηκε στα χαμηλά φορολογικά έσοδα, στις υψηλές κοινωνικές δαπάνες και στην κοινωνική αστάθεια που σχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων.

Ads

«Σήμερα πολλές από τις χώρες μας και τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου και της αγοράς εργασίας του και πρέπει να θέσουμε τις δομές, να βρούμε τις σωστές πολιτικές λύσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα νέα ταλέντα αναπτύσσονται και ακολουθούν την κλίση τους», είπε ο Γκουρία υπενθυμίζοντας την ρήση του Αριστοτέλη: «εκεί που διασταυρώνονται οι ανάγκες του κόσμου και τα ταλέντα σου, εκεί βρίσκεται και η κλίση σου».