Στη συνέντευξή του στο Κόκκινο, ο πρωθυπουργός είπε πράγματα που εκ πρώτης όψεως είναι αντιφατικά και αλληλοαναιρούνται. Πρώτον, ότι ο κίνδυνος του grexit είναι υπαρκτός και δεν θα απομακρυνθεί πριν την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά και πριν ρυθμιστεί το δημόσιο χρέος. Αυτό σημαίνει πως εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν μέσα στο 2015, εφόσον θα υφίσταται ακόμη αυτός  ο κίνδυνος.

Ads

Δεύτερον, είπε σαφώς πως δεν μπορεί να κυβερνά χωρίς πλειοψηφία, πως θα ζητήσει από τους βουλευτές της αριστερής πλατφόρμας να τον στηρίξουν, ειδάλλως θα υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές.

Τι από τα δύο ισχύει; Ή μήπως ισχύουν και τα δύο, πως δηλαδή ο πρωθυπουργός θα κάνει πρόωρες εκλογές με τον κίνδυνο του grexit υπαρκτό; Ίσως όμως η απειλή των εκλογών να μην είναι πραγματική, να εκτοξεύεται απλώς για πίεση προς τους διαφωνούντες και για να τους μεταφέρει επίσης ολοκληρωτικά το κόστος των εκλογών, εφόσον καταστούν αναπόφευκτες.

Άρα, έτσι όπως προκύπτει από τη συνέντευξη, το ζήτημα δεν είναι η άτυπη συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά η ύπαρξη η μη της τυπικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εάν δηλαδή διαφωνούσαν λιγότεροι βουλευτές, για την από κοινού ψήφιση της συμφωνίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και τα όχι δεν ήταν πάνω από 10, τότε ο πρωθυπουργός θα συνέχιζε κανονικά, αγνοώντας το σοβαρό πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει, από την σύγκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, πάνω στο κορυφαίο πολιτικο ζήτημα που είναι η υιοθέτηση του προγράμματος της βίαιης προσαρμογής, δηλαδή του μνημονίου.

Ads

Τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις- εάν δεν υπάρχει κάτι στο παρασκήνιο που δεν το γνωρίζουμε και που εμποδίζει τον πρωθυπουργό στις κινήσεις του-μία είναι η λύση σε κάθε περίπτωση. Η προσφυγή στο λαό και ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης, με πιο σαφές και καθαρό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Ο Τσίπρας δηλαδή θα πρέπει τάχιστα να αφήσει τα ήξεις αφίξεις και να δηλώσει ρητά πως αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, στις 20 Αυγούστου, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, διότι η παρούσα κυβέρνηση είναι μειοψηφική και δεν έχει καμία νομιμοποίηση να κυβερνά. Ήδη έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Το επιχείρημα ότι ακόμη δεν εχει υπογραφεί η συμφωνία είναι έωλο. Οι εκλογές θα είχαν ήδη γίνει, θα είχε πιθανότατα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία θα είχε ανακοινώσει και το πρόγραμμά της, πρόγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας.

Τέλος πάντων, εφόσον οι διαφωνίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν υπαρκτές και μεγάλες, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει άμεσα, μέσα στον Αύγουστο, να λύσει το εσωκομματικό του ζήτημα και αφού περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή να προκηρύξει εκλογές για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εάν συνεχίσει και μετά τις 20 Αυγούστου να κυβερνά με την παρούσα Βουλή θα έχει συντελεστεί κανονικό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ο λαός θα έχει ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα βλέπει μια κυβέρνηση να κυβερνά με τις ψήφους όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της αντιπολίτευσης.

Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί. Τα όρια έχουν ήδη ξεπεραστεί.