Μεγάλα έργα, παραγωγική ανασυγκρότηση και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες του σχεδίου της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη» – πυλώνες, τους οποίους θα παρουσιάσει διεξοδικά ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης την Πέμπτη.

Ads

Οι εν λόγω άξονες, όπως και το σύνολο του κυβερνητικού σχεδιασμού για οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάταξη τους επόμενους μήνες συζητήθηκαν σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου και επαναβεβαιώθηκαν οι προτεραιότητες της αναπτυξιακής στροφής, της ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και, βεβαίως, των θεσμικών πρωτοβουλιών για Συνταγματική Αναθεώρηση και εκλογικό νόμο.

Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό πεδίο, το πλαίσιο που θα παρουσιάσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στηρίζεται στους εξής τρεις πυλώνες:

  • Ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

    Ads
  • Παραγωγική ανασυγκρότηση

  • Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ των εργαλείων αυτών θα είναι το πακέτο Γιούνκερ, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο αναπτυξιακός νόμος και η αναπτυξιακή τράπεζα.

Στο μέτωπο των θεσμικών πρωτοβουλιών, ο οδικός χάρτης που οριστικοποιήθηκε σήμερα στο Μαξίμου δείχνει άμεσες εξελίξεις στο θέμα του εκλογικού νόμου, ενώ καθοριστικό χρονικό σημείο παραμένει η 24η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα κυβερνητική σύσκεψη στην οποία θα «κλειδώσει» η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επικρατέστερο σενάριο παραμένει εκείνο ενός συστήματος κοντά μεν στην απλή αναλογική αλλά και με – μειωμένο έστω – μπόνους εδρών, είτε για συνασπισμούς κομμάτων, είτε για το πρώτο κόμμα εάν συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά.