1. Συμφωνία για κατάπαυση πυρός υπέγραψαν η κυβέρνηση του Κιέβου και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο πλαίσιο των συνομιλιών για την προώθηση ενός σχεδίου για επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία. Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ από τις 18:00 της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που προτείνεται από το Κίεβο προβλέπει μεταξύ άλλων και ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ads

2. Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η ψηφοφορία του αντιρατσιστικού καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής υπήρξαν αιτήματα για ονομαστικές ψηφοφορίες σε κρίσιμα άρθρα. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ομοφοβικό παραλήρημα του βουλευτή της ΝΔ, Αναστάσιου Νεράντζη, ο οποίος εξίσωσε την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία και την παιδεραστία. Η πιο ηχηρή απάντηση δόθηκε από τη μαζική διαδήλωση που πραγματοποίησαν LGBT οργανώσεις. «Η ομοφυλοφιλία υπάρχει σε πολλά είδη στη φύση, η ομοφοβία μόνο σε ένα» έγραφε ένα πανό.

3. Κωδικός 2021 για τον Αντώνη Σαμαρά. Στη ΔΕΘ  ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την παρουσία του για να εξαγγείλει το τέλος του μνημονίου και το πέρασμα σε μια νέα εποχή με την κορύφωσή της να τοποθετείται στο 2021 – για να υπάρχει ένα ορόσημο και μάλιστα με συμβολικό βάρος.

4. Οι ένστολοι άνοιξαν την Παρασκευή το χορό των κινητοποιήσεων στην αστυνομοκρατούμενοι Θεσσαλονίκη. Τη σκυτάλη, το απόγευμα του Σαββάτου, παίρνουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ. Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα εν όψει των εγκαινίων της Έκθεσης το πρωί του Σαββάτου από τον πρωθυπουργό.

Ads

5. Την ενοχή των έξι κατηγορουμένων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης πρότεινε ο Εισαγγελέας, ζητώντας ωστόσο να κριθούν ένοχοι ως δράστες του κοινού ποινικού δικαίου και όχι ως τρομοκράτες.

6. Νίκη στον πρώτο γύρο για την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εάν διεξάγονταν άμεσα προεδρικές εκλογές, δείχνει νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό. Ωστόσο η δημοσκόπηση δείχνει ήττα της Λεπέν στο δεύτερο γύρο απέναντι σε κάθε υποψήφιο της Δεξιάς. Συντριβή για τον Ολάντ που η δημοτικότητα του καταρρέει. Συγκεντρώνει μόλις το 13% των προτιμήσεων, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ για Πρόεδρο της χώρας.

7. Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο, το 10% του συνολικού πληθυσμού, έχουν βιαστεί ή κακοποιηθεί σεξουαλικά μέχρι τα 20 τους χρόνια, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη. Η Unicef αναφέρει επίσης ότι 95.000 παιδιά και έφηβοι, τα περισσότερα από αυτά στην Λατινική Αμερική και την Καραιβική, έχουν δολοφονηθεί μόνο το 2012.

8. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkwagen την δεκαετία του 1980 κατασκόπευε τους συνδικαλιστές των συνδικάτων των εργαζομένων της στην Βραζιλία και έδινε τις πληροφορίες για τις διεκδικήσεις μισθών ή για άλλες ιδιωτικές συζητήσεις στους στρατιωτικούς δικτάτορες.

9. Διαβάστε επίσης για τα παιδιά του καπνού στις ΗΠΑ, που δουλεύουν από την ηλικία των επτά ετών κάτω από τον καυτό ήλιο και εκτεθειμένα σε τεράστιες ποσότητες νικοτίνης ώστε να μαζέψουν φύλλα καπνού για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των παγκόσμιων καπνοβιομηχανιών.