Νίκη στον πρώτο γύρο για την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν εάν διεξάγονταν άμεσα προεδρικές εκλογές, δείχνει νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό. Ωστόσο η δημοσκόπηση δείχνει ήττα της Λεπέν στο δεύτερο γύρο απέναντι σε κάθε υποψήφιο της Δεξιάς.

Ads

Στο δεύτερου γύρου η Λεπέν φαίνεται να κερδίζει τον Ολάντ, που βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρέει αγγίζοντας, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, το ιστορικό χαμηλό για Πρόεδρο ποσοστό του 13%. Αντίθετα θα έχανε εάν έβρισκε απέναντί της κάποιον υποψήφιο της Δεξιάς, όπως τον Νικολά Σαρκοζί ή έναν από τους πρώην πρωθυπουργούς Φρανσουα Φιγιόν ή Αλέν Ζιπέ.

Στο ερώτημα: «Εάν ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών (του 2017) διεξαγόταν την επόμενη εβδομάδα, ποιον από τους παρακάτω υποψηφίους θα ψηφίζατε;» το 30% απάντησε τη Μαρίν Λεπέν και το 24% τον Αλέν Ζιπέ (του UMP). Ο Ολάντ συγκέντρωσε μόλις το 16%. Σε περίπτωση που υποψήφιος της Δεξιάς ήταν ο Σαρκοζί η Λεπέν θα διατηρούσε το προβάδισμα αλλά με μικρότερη διαφορά. Ειδικότερα η Λεπέν κόντρα στον Σαρκοζί συγκεντρώνει ποσοστό 28% έναντι 25% του πρώην προέδρου της Γαλλίας. Και πάλι ο Ολάντ συγκεντρώνει το 16%.

Το ποσοστό του Ολάντ ανεβαίνει αν υποψήφιος της Δεξιάς ήταν ο Φιγιόν. Σε αυτήν την περίπτωση ο πρόεδρος της Γαλλίας φτάνει στο 17%, όπως και ο Φιγιόν, ενώ το ποσοστό της Λεπέν εκτοξεύεται στο 32%.  Ακόμη όμως και αν ο Ολάντ κατάφερνε να περάσει στο δεύτερο γύρο θα έχανε από κάθε πιθανό αντίπαλο. Θα τον κέρδιζαν και οι τρεις υποψήφιοι της δεξιάς: ο Φιγιόν με 62% έναντι 38% του Ολάντ, ο Ζιπέ με ποσοστό 66% έναντι 34% και ο Σαρκοζί με 61% έναντι 39%. Ενώ κόντρα στη Λεπέν θα έχανε με διαφορά 54% έναντι 46%.

Ads

Η Λεπέν χάνει στο δεύτερο γύρο και από τους τρεις υποψήφιους της Δεξιάς.  Σε αυτήν την περίπτωση ο Φιγιόν θα αναδεικνυόταν πρόεδρος με ποσοστό 57%, ο Ζιπέ με 64% και ο Σαρκοζί με 60%. Ο Ζιπέ και ο Φιγιόν έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του 2017 όμως ο Σαρκοζί ακόμη δεν έχει διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις του.