Συμφωνία για κατάπαυση πυρός υπέγραψαν η κυβέρνηση του Κιέβου και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο πλαίσιο των συνομιλιών για την προώθηση ενός σχεδίου για επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία. Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ από τις 18:00 της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που προτείνεται από το Κίεβο προβλέπει υποχώρηση των στρατευμάτων και των βαρέων όπλων των δύο πλευρών από τα μέτωπα, την πρόσβαση αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια και την ανταλλαγή αιχμαλώτων βάσει της αρχής «όλοι για όλους». 

Ads

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, από την Πέμπτη είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να κηρύξει κατάπαυση του πυρός, ενώ και οι αυτονομιστές είχαν εκφραστεί θετικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η συμφωνία «έκλεισε» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της «ομάδας επαφής» στο Μίνσκ της Λευκορωσίας. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και ο ΟΑΣΕ, αντιπροσωπεία του οποίου συμμετείχε στις συνομιλίες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί εφόσον υπάρξει πράγματι εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. Όπως είπε «το ΝΑΤΟ θα τηρήσει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία του 1997 μολονότι η Μόσχα την έχει παραβιάσει με τις ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ουκρανία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των 28 χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν ότι η συνθήκη αυτή παραμένει βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα ανεστάλη τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η εκεχειρία. Όπως είπε θα χρειαστεί χρόνο για να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μετά τη συμφωνία θα πρέπει να ακολουθήσουν ενέργειες στο πεδίο. Για τον λόγο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες μπορούν να αρθούν, αν τηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας.

Ads

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο». Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

Νωρίτερα την Παρασκευή μάχες μεταξύ των δύο πλευρών σημειώθηκαν στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Σύμφωνα με το Κίεβο οι αυτονομιστές επιχείρησαν να καταλάβουν την πόλη. Αν και αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη, το Κίεβο το διέψευσε ανακοινώνοντας πως οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν το λιμάνι και την πόλη. Πυρά το πρωί και στο Ντόνετσκ, που αποτελεί το βασικό προπύργιο των αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, που σύμφωνα με το Κίεβο παραμένει υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα αριθμεί 5.000 στρατιώτες, καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της Γεωργίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Όπως ανέφερε, η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα μπορεί να αναπτύσσεται εντός λίγων ημερών και στοχεύει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας μέσω της ενίσχυσης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Ακόμη ο Ράσμουσεν ανακοίνωσε πως το ΝΑΤΟ θα εγκαταστήσει κέντρα διοίκησης και ελέγχου στο «ανατολικό τμήμα» της Συμμαχίας, διατηρώντας μια συνεχή παρουσία στην περιοχή. «Όποιος απειλεί κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, θα έρχεται αντιμέτωπος με όλη τη Συμμαχία», τόνισε. Υπενθυμίζεται πως Κίεβο και ΝΑΤΟ έχουν ανακοινώσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία.

Η Ρωσία από την πλευρά της τόνισε πως τόσο οι στρατιωτικές ασκήσεις και η ανάπτυξη της δύναμης ταχείας αντίδρασης, όσο και η ρητορική από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές ενέργειες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συμφωνία εκεχειρία ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αποσχιστές, το υπουργείο σημειώνει πως τα στρατιωτικά γυμνάσια, από τις 16 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, θα μπορούσαν να «ενισχύσουν τις εντάσεις και να απειλήσουν την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία»