Κανένας φράχτης και καμία ανατολικοευρωπαϊκή «χωροφυλακή» δεν δείχνει ικανή να σταματήσει το κύμα των προσφύγων, που εγκλωβίζονται πια κατά χιλιάδες στην Ελλάδα μετά το πραξικοπηματικό κλείσιμο των συνόρων και του περίφημου «Βαλκανικού Διαδρόμου».

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη χώρα μας προσφύγων άγγιζε χθες το βράδυ τουλάχιστον τις 12.000 – ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα 24ωρα.

Περίπου το ένα τρίτο από τους πρόσφυγες αυτούς είναι παιδιά, ενώ η ραγδαία αύξηση των αφίξεων από τα παράλια της Τουρκίας κάνει εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια να βρεθούν καταλύματα και χώροι φιλοξενίας για τους εγκλωβισμένους.

Ο έκτακτος σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει άνοιγμα όλων των διαθέσιμων χώρων – από στρατόπεδα έως αθλητικές εγκαταστάσεις -, το γεγονός όμως ότι τα Σκόπια έχουν, στην πράξη, κλείσει πλήρως πια τα σύνορα στη Γευγελή δημιουργεί άμεση απειλή ασφυξίας.

Ads

Stop στη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά

Προκειμένου να αποφευχθεί μια μαζική συγκέντρωση προσφύγων στα σύνορα και στην Ειδομένη, χθες το βράδυ αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί ξανά μια πρώτη «γραμμή αναμονής» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισε να σταματήσουν τα έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα νησιά στον Πειραιά και στην Καβάλα έως ότου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα σύνορα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε επίσης εντολή τα πλοία να χρησιμοποιηθούν από σήμερα το πρωί ως προσωρινά καταλύματα μέχρι να αποκατασταθούν και πάλι τα δρομολόγια. Με βάση, δε, αυτόν τον σχεδιασμό αποφασίστηκε το «Ελευθέριος Βενιζέλος» να δέσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το Terra Jet στη Χίο και το Blue Star Patmos στη Σάμο.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινούν με τα πόδια για τα σύνορα

Γεμάτα με πρόσφυγες είναι ήδη και τα κέντρα φιλοξενίας σε Αθήνα και Πειραιά, με περίπου 1.500 ανθρώπους να βρίσκονται στο κέντρο μετεγκατάστασης του Σχιστού, περίπου 1.000 στον Ελαιώνα, 1.500 στο Ελληνικό και εκατοντάδες ακόμη πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά.

Εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκονται επίσης στο κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης στην Κοζάνη, στον Αλμυρό του Βόλου και στα Τρίκαλα, ενώ περίπου 700 άνθρωποι φιλοξενούνται στο κλειστό Κολυμβητήριο της Καβάλας.

Εκατοντάδες όμως είναι και οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν καταλύματα και καταυλισμούς και ξεκινούν με τα πόδια τη μακρά και αβέβαιη πορεία προς την Ειδομένη και τα σύνορα. Μεγάλες ομάδες προσφύγων διανυκτέρευσαν στην Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στα Τέμπη, ενώ πολλοί πρόσφυγες προσπαθούν να φθάσουν πεζή στα σύνορα και από την Εθνική Οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων.