1) Αθώο αίμα χύθηκε πάλι στην Αίγυπτο, όπου ακόμη  ένα τέμενος έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης με πάνω από 230 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους. Το τέμενος βρίσκεται στο Σινά, όπου ο αρχές μάχονται με το αιγυπτιακό παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ads

2) Η υπουργική απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα: Κριτήρια, δικαιούχοι, παραδείγματα.

3) Την «μπάλα» στην «κερκίδα», δηλαδή στην βάση του κόμματος, ρίχνει ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, την απόφαση για την συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Σουλτς σε τηλεφωνική επικοινωνία του από το Παρίσι. Στο μεταξύ, κοινή συνάντηση με την απερχόμενη καγκελάριο Α. Μέρκελ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς και τον Βαυαρό τοπικό πρωθυπουργό και αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ σχεδιάζει για την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

4) Υψηλοί παραμένουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης για την πώληση αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, ενόψει της συζήτησης τη Δευτέρα στη Βουλή και την διαρροή απόρρητων εγγράφων του ΚΥΣΕΑ. Απάντηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην οποία ξεκαθαρίζει ότι «ήταν μια καθαρά διακρατική συμφωνία».

Ads

5) Τι λένε Ευρωπαίοι Επιστήμονες για την ιστορική καταστροφική πλημμύρα της Αττικής: Το θέμα των πρόσφατων φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα της φονικής πλημμύρας που έπληξε την Μάνδρα Δυτικής Αττικής, εξέτασαν κορυφαίοι επιστήμονες που εργάζονται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας και συμμετέχουν στο 7ο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιστημόνων για την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Ευθύνη (ENSSER) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

6) Θερμή υποδοχή Μακρόν σε Τσίπρα [BINTEO]: ρόγευμα εργασίας είχαν στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.

7) Γιατί οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου θα είναι η καταστροφή της Αφρικής: Η πίεση για ελεύθερο εμπόριο αυξάνεται στην Αφρική με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παροτρύνει τις αφρικανικές κυβερνήσεις να υπογράψουν συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης (Economic Partnership Agreements – EPAs). 

8) Τα Ελληνικά ακροδεξιά τάγματα στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Με αφορμή την καταδίκη του Μλάντιτς, αξίζει να θυμηθούμε τον ρόλο που είχαν Έλληνες εθελοντές ακροδεξιοί σε αυτό το φρικτό έγκλημα. Στο μεταξύ, αν κρίνει από την -ένοχη- σιωπή των πολιτικών κομμάτων, θα δυσκολευθεί να πιστέψει ότι πρόκειται για τα ίδια κόμματα, και συχνά τους ίδιους ανθρώπουςμ που εξυμνούσαν το καθεστώς Μιλόσεβιτς, το οποίο ήταν υπεύθυνο για τα εγκλήματα για τα οποία ο Μλάντιτς καταδικάστηκε.

9) Τελικά υπάρχουν φυλές; Η παλαιογενετική ορίζεται ως η επιστήμη που μελετά το DNA πλασμάτων που είναι νεκρά εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για έναν κλάδο που αναπτύχθηκε μόλις την τελευταία δεκαετία, με τα σοβαρά ευρήματά του να μετρούν μόλις πέντε χρόνια καταγραφής.

10) Κίτρινο Σούρουπο: H drug culture της Ελλάδας. Τα ναρκωτικά αποτέλεσαν μέρος μιας κουλτούρας («drug culture») που ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου αιώνα και σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά.