Ραντεβού μετωπικής σύγκρουσης δίνουν την Δευτέρα στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, με την υπόθεση Καμμένου – Σαουδικής Αραβίας να διαμορφώνει ξανά τοξικό πολιτικό κλίμα.
Ακριβώς στην τελική καμπή για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και στη σκιά κρίσιμων εξελίξεων σε Γερμανία και Ευρώπη που συνδέονται και με την υπόθεση του ελληνικού χρέους, η εγχώρια πολιτική ατζέντα μετατοπίζεται και πάλι στα χαρακώματα της πόλωσης.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται για μια επιλογή με καθαρή στόχευση – την διάρρηξη της κυβερνητικής συνοχής και την πρόκληση εσωτερικού πλέον “πολιτικού ατυχήματος” αφού δεν ευδοκίμησαν τα σενάρια κατάρρευσης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Είναι μια τακτική που οδήγησε, εκ των πραγμάτων, τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώσει το “γάντι” και να παράσχει πλήρη στήριξη στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο ακριβώς για να αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα κυβερνητικής αποσταθεροποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η επιλογή του πρωθυπουργού να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους και να προκαλέσει, ουσιαστικά, σε προσωπική αναμέτρηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Δευτέρα στη Βουλή – μια αναμέτρηση που, ήδη, διαγράφεται πολιτικά σκληρή.
Θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που μια επίκαιρη επερώτηση μετατρέπεται σε σύγκρουση κορυφής, ενώ ενδεικτική της πολιτικής “θερμότητας” που διαμορφώνεται είναι και η πληροφορία πως το παρών στη συζήτηση της Δευτέρας θα δώσει και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
Πρόκειται όμως ταυτόχρονα και για μια τακτική που δοκιμάζει ευαίσθητες ισορροπίες εντός και των δύο κομμάτων, προκαλώντας ήδη οριζόντιες αναταράξεις – στο μεν κυβερνητικό μπλοκ με την διαφοροποίηση του Νίκου Φίλη με όρους πολιτικής ηθικής, στη δε Νέα Δημοκρατία με την στάση που τηρεί ο Νικήτας Κακλαμάνης με όρους θεσμικής δεοντολογίας.
Το μήνυμα Φίλη
Ο Νίκος Φίλης, ο οποίος πέραν των ιδεολογικών αποστάσεων έχει και μια προσωπικά φορτισμένη σχέση με τον Πάνο Καμμένο από την εποχή της αποχώρησής του από την κυβέρνηση, παρενέβη στην υπόθεση με μια εκτενή ανάρτηση στο Facebook. Και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει θέμα σκανδάλου στην υπόθεση της πώλησης όπλων προς την Σαουδική Αραβία και θεωρεί ότι θα δοθούν πειστικές απαντήσεις στη Βουλή, έβαλε ζήτημα αριστερής πολιτικής ηθικής ζητώντας να ακυρωθεί η συμφωνία πώλησης όπλων προς το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.
“Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων”, έγραψε μεταξύ άλλων, “αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή”.
Στην γραμμή Φίλη συντάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης με την λακωνική μεν, εύγλωττη δε ανάρτηση “συμφωνώ απολύτως”.
Η διαφοροποίηση Κακλαμάνη
Στο έτερο στρατόπεδο, εκείνο της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης που κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την Πειραιώς σε ό,τι αφορά τα απόρρητα έγγραφα που κατατέθηκαν στην Βουλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο και δεν έγιναν δεκτά. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν εκείνος που, ως αντιπρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να παραλάβει τα έγγραφα επικαλούμενος την νομοθεσία περί εθνικού απορρήτου.
Χθες το απόγευμα, δε, την ίδια ώρα που η ΝΔ εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Βουλής καταγγέλλοντάς τον για «πρωτοφανή άρνηση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου», ο Νικήτας Κακλαμάνης συντασσόταν δημοσίως με τον Νίκο Βούτση. “Ήταν ατόπημα να παραλάβω τα έγγραφα” δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νικήτας Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι “ήταν απόρρητα”.
“Τα συγκεκριμένα έγγραφα”, είπε, “δεν κατατέθηκαν ποτέ στα πρακτικά της Βουλής, κατατέθηκαν σε μένα, προσωπικά, με δική μου ευθύνη… Εκείνη τη στιγμή δεν είχα πρόχειρο το νόμο για έγγραφα υψίστης ασφαλείας, αλλά μου ήλθε στο μυαλό ο Θεόδωρος Πάγκαλος που σε αντίστοιχη περίπτωση είχε στείλει στον εισαγγελέα με το αδίκημα της κατασκοπείας δημοσιογράφο για διαρροή επίσημου έγγραφου. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, αντιλήφθηκα ότι έπρεπε να προστατεύσω τον εαυτό μου και το Κοινοβούλιο”.
Κατόπιν αυτών, όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης, “δεν έκανα τυπική παραλαβή και απλά πήρα τα έγγραφα. Τα έβαλα σε ένα φάκελο και τον έστειλα στον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος ορθώς τον άνοιξε στην Διάσκεψη των Προέδρων”.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >