Κοινή συνάντηση με την απερχόμενη καγκελάριο Α. Μέρκελ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς και τον Βαυαρό τοπικό πρωθυπουργό και αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ σχεδιάζει για την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με πηγές της γερμανικής Προεδρίας τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Bild.

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση των τεσσάρων έχει ως στόχο τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.

Μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικα», δηλαδή του σχεδίου του συνασπισμού της Κεντροδεξιάς (CDU/CSU) με τους κεντρώους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους κεντροαριστερούς Πράσινους, η πίεση στο δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα στη Μπούντεσταγκ, το κεντροαριστερό SPD του κ. Σουλτς, που σχεδίαζε να μείνει σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει αυξηθεί στον μέγιστο βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
• Το SPD δηλώνει έτοιμο για συνομιλίες με την Μέρκελ

Ads

Σε περίπτωση που το SPD εισέλθει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλάβει το τρίτο σε δύναμη κόμμα, η εθνικιστική δεξιά – με έντονες ακροδεξιές τάσεις – «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).