Σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά ασκεί σε άρθρο της η Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι αντί να πείσει τους Έλληνες για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων προσπαθεί να τους τρομάξει.  

Ads

 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας  φαίνεται να είναι ένα «τέχνασμα» για να εξουδετερώσει την όλο και αυξανόμενη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να ανατρέψει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και να υποχρεώσει τους πιστωτές να αναλάβουν μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
 
«Με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης να παραμένουν ανοιχτές, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα επιτρέψουν στη μη δημοφιλή κυβέρνησή του να διατηρήσει τη διακυβέρνηση αντί να ρισκάρουν περαιτέρω χάος, παραδίδοντας στο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία για τις συνομιλίες σχετικά με την έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτή η στρατηγική είναι ενδεικτική των ευρύτερων πολιτικών αποτυχιών που έχουν φέρει την Ελλάδα σε αυτή τη στενωπό» τονίζεται στο δημοσίευμα.
 
Αναφέρει επίσης ότι η τακτική Σαμαρά είναι ενδεικτική των αποτυχιών που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση και τονίζει ότι «αυτή η τακτική δεν θα φέρει πολιτική σύμπνοια ούτε να πείσει τους Έλληνες ότι για την κρίση ευθύνεται κυρίως η ίδια η χώρα».  
 
«Αυτή η προσέγγιση δεν έχει δημιουργήσει κάτι που να θυμίζει μια πολιτική συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις, πόσο μάλλον μια ευρύτερη κατανόηση μεταξύ των ψηφοφόρων ότι η κρίση της Ελλάδας ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας λαθών της Ελλάδας. Για αυτό δεν είναι παράξενο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γνωρίσει τέτοια επιτυχία υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν παντελώς περιττές. Ο ίδιος ο Αν. Σαμαράς ήταν εναντίον της διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων που τη συνόδευαν όταν ξεκίνησε το 2010, προτού τις υποστηρίξει το 2012, αφού κέρδισε τις εκλογές. Τώρα η στρατηγική του είναι να φοβίσει τους ψηφοφόρους αντί να τους πείσει» τονίζει η εφημερίδα.
 
Για το ΣΥΡΙΖΑ

 
Άλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal εστιάζει στον  ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι εμφανίζεται ότι έχει αλλάξει μετά τις εκλογές του 2012 και ότι είναι ένα πιο μετριοπαθές φιλοευρωπαϊκό κόμμα που δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν μεγάλα ελλείμματα στο προϋπολογισμό ή ξεφάντωμα προσλήψεων στο Δημόσιο. Η εφημερίδα σημειώνει πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξακολουθεί να είναι προσηλωμένο στη μείωση του χρέους και να θεωρεί πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
 
«Οι επενδυτές αμφιβάλλουν, επίσης, αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα πετύχει εκεί που απέτυχε ο κ. Σαμαράς, σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό αντανακλά, εν μέρει, μια αυξανόμενη πλειοψηφούσα γνώμη, η οποία εκτιμά πως τα χρέη της Ελλάδας είναι βιώσιμα. Αν και το ονομαστικό χρέος είναι υψηλό, καθώς ξεπερνά το 170%, το μακροπρόθεσμο μέσο επιτόκιο είναι μόλις 2,3%, χαμηλότερο από αυτό πολλών άλλων χωρών της ευρωζώνης» σημειώνει η WSJ.
 
Ακόμη, υποστηρίζει πως υπάρχουν τρεις «σχολές σκέψης» ως προς το τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας στις αρχές του επόμενου έτους. Όπως τονίζει η Wall Street Journal:
 
Ορισμένοι υποστηρίζουν πως δεν έχει πιθανότητα να κερδίσει στην αντιπαράθεση με την τρόικα και έτσι θα καταλήξει εσκεμμένα ή κατά λάθος να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Άλλοι πολιτικοί παρατηρητές λένε πως ο κ. Τσίπρας είναι πιθανότερο να ακολουθήσει τη μακρά και επαίσχυντη ελληνική παράδοση της απόρριψης των πιο ανόητων πολιτικών και ακραίων απαιτήσεων τη στιγμή που θα εκλεγεί – όπως έκανε και ο κ. Σαμαράς το 2012. Η τρίτη σχολή σκέψης λέει ότι ο κ. Τσίπρας πράγματι θα κάνει αναστροφή, όμως όχι γρήγορα. Οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν πως η Ελλάδα μόνη της θα επωμιστεί τις συνέπειες του κ. Τσίπρα με μια καθυστερημένη ανάκαμψη και βραδύτερη πτώση της ανεργίας.