Αξιώσεις των πιστωτών που άπτονται θεσμικών ζητημάτων χωρίς δημοσιονομικές προεκτάσεις έφερε στην επιφάνεια κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Νίκος Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε πιέσεις των δανειστών σχετικά με την μείωση της κρατικής επιχορήγησης που δέχονται τα κόμματα, ενώ άφησε αιχμές για αιτήματα που είχαν να κάνουν με την περιστολή του ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Μεταξύ άλλων οι δανειστές ζητούσαν στον έλεγχο της Περιουσιακής Κατάστασης των αιρετών να μην συμμετέχουν καθόλου πολιτικά πρόσωπα. Τελικά μετά από μήνες συζητήσεων υπήρξε συμβιβασμός και η λύση δόθηκε μέσω Μπούντεστανγκ. 

«Μήνες έγιναν τέτοιες συζητήσεις προκειμένου να πάμε σε αυτό το συμβιβασμό και να είναι πρόεδρος η αντιπρόεδρος της Βουλής - που αντικαθιστά κατά κάποιον τρόπο εμένα - με βάση ένα άρθρο της Μπούντεστανγκ που επέτρεπε ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής να είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής», είπε ο Νίκος Βούτσης, σύμφωνα με το documentonews.gr. 

Σημείωσε επιπλέον ότι η απαίτηση «ήταν και είναι ακόμα, να μην είναι κανείς από το πολιτικό σύστημα στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης του πολιτικού συστήματος. Να είναι απολύτως έξω από τον έλεγχο οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος».

«Αυτά γίνονται στα πλαίσια ενός ελιτίστικου πολιτικού διεθνισμού» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το σκεπτικό των πιστωτών: «Εφόσον το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι ικανό να διαχειριστεί τα δάνεια και οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία. Όλα να περάσουν σε ΜΚΟ και ανεξάρτητες αρχές, σε κατευθείαν επαφές, σε ανεξάρτητες αρχές εσόδων, σε καμία πριμοδότηση της κομματικής λειτουργίας που είναι πυλώνας του Συντάγματος και της Δημοκρατίας».