«Εδώ και μήνες η παράταξη βιώνει ένα σοκ. Το σοκ των αναδρομικών ιστορικών ευθυνών, σοκ από την αλλαγή των προσωπικών ρόλων, σοκ από την τεχνητή πόλωση στις εκλογές του Ιουνίου που λειτούργησε κατά του ΠαΣοΚ και σοκ από συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας από τη θέση του δεύτερου» τόνισε ο κ. Βενιζέλος κατά
στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συντακτικού Συνεδρίου.

Ads

«Απαιτείται κοινωνική συνοχή και εθνική συστράτευση για την ανάπτυξη, προϋπόθεση της οποίας είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, συνέχισε ο πρόεδρος του κόμματος. Το ΠαΣοΚ είναι εγγυητής πολιτικής σταθερότητας και εξόδου από την κρίση. Αλλά πρέπει να συννενοηθούμε για την κατάσταση της παράταξης». Η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Όπως σημείωνε νωρίτερα σήμερα το Βήμα, ο κ. Βενιζέλος έχει δεχθεί διαφορετικές εισηγήσεις: είτε να απευθύνει προσκλητήριο σε όσους κατά καιρούς κρατούσαν αποστάσεις από τα τεκταινόμενα, είτε να δώσει βάρος στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς στελεχών.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κλείνει προς την πρώτη λύση, κηρύσσοντας «πανστρατιά», στην οποία προσκάλεσε «κάθε στέλεχος που έχει απομακρυνθεί για οποιοδήποτε λόγο, αρκεί να μην έχει πολεμήσει το κόμμα, να ασπάζεται τις ιδέες του και να μην ντρέπεται να δηλώσει την κομματική του ταυτότητα». Κάλεσε επίσης σε συμπόρευση με την ΔΗΜΑΡ

 

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο «γλοιώδη» προσπάθεια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων να προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα ,τον οποίο κατηγόρησε για ανεύθυνη πολιτική, προσθέτοντας ότι «το ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο»που έχει συγκροτηθεί «εκφασίζει τη χώρα». Κατήγγειλε επίσης «συμφέροντα που έχουν αναλάβει εργολαβικά την καταστροφή του ΠΑΣΟΚ» και για «το λόμπι της δραχμής» το οποίο δεν του συγχωρεί το γεγονός ότι δεν του επέτρεψε να πετύχει στους στόχους του.

Ads

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τοποθετήσεις από μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου  και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με τη δευτερολογία του κ. Βενιζέλου.