Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, εκτίμησε πως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Ads

Όπως τόνισε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών επικεντρώνονται στα θέματα των δημοσιονομικών στόχων 2018 – 2019, στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, και στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και τα «κόκκινα δάνεια».

«Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος, θα υπάρξει συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα», ανέφερε και σημείωσε πως η «ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό. Όπως διαμήνυσε η προσφυγική κρίση «αλλάζει την Ευρώπη, αν και είναι πρώιμο να πούμε προς ποια κατεύθυνση», ενώ επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

Ads

«Το επίπεδο εκπαίδευσης και η ηλικία των προσφύγων, όπως και η προθυμία της Ευρώπης να επενδύσει και να συνεργαστεί αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αυτής της προσπάθειας» δήλωσε, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά το μέγεθος της κρίσης».