Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ads

«Οι διαβουλεύσεις έχουν πάρει αρκετό χρόνο, αλλά νομίζω πως βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε και επιβεβαίωσε πως το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού, τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο Bloomberg εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης». «Εάν δεν έρθουμε σε συμφωνία, τότε θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως οι επόμενες πληρωμές από την Ελλάδα είναι το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς για τις απογευματινές επαφές στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως «θα συζητήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, αλλά και τον προϋπολογισμό». «Θα υπάρξουν πολλές προτάσεις και θα δούμε αν θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μία αμοιβαία συμφωνία» επεσήμανε επίσης.

Ads

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα είπε πως «ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το κενό είναι πολύ μεγάλο και θέλουν ένα μεγάλο πακέτο. Κάποιοι άλλοι αντιτείνουν ότι δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Θα συζητήσουμε επ’ αυτού».

Πάντως αξιωματούχος της Κομισιόν φέρεται να είπε στο Reuters πως ΕΕ και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει μια «κοινή στάση» εν όψει της απογευματινής συνάντησης στις Βρυξέλλες. Όμως όπως είπε η έκβαση των σημερινών διαβουλεύσεων εξακολουθεί να είναι αβέβαιη. «Δεν ξέρουμε αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας», συμπλήρωσε.

Μία δεύτερη κοινοτική πηγή ανέφερε επίσης, ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου, μετά το 2018. Οι διαβουλεύσεις, όπως εξήγησε, θα αφορούν τις παρεμβάσεις, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

«Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστούν να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους» έσπευσε να προσθέσει η ίδια πηγή. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στους Financial Times, δήλωσε πως «αν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο». «Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι: Μπορούμε επιλέξουμε να χτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτήν την πρόοδο σε κίνδυνο», πρόσθεσε.