Νέο μπλοκάρισμα στο θέμα του Ελληνικού, λίγο μετά την υπογραφή της τροποποιημένης συμφωνίας, ξεσηκώνει τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, με επιστολή της προς το ΤΑΙΠΕΔ και τα αρμόδια υπουργεία, ενημερώνει ότι οι υπηρεσίες του πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που, σύμφωνα με διάγραμμα που περιλαμβάνεται, καλύπτει σχεδόν το σύνολο της προς παραχώρηση έκτασης. 

Η προϊσταμένη της ΓΔΑΠΚ Έλενα Κόρκα υπενθυμίζει, μάλιστα, στους παραλήπτες της επιστολής πως «παρακαλούμε για τις απόψεις σας μέσα στο διάστημα των δύο (2) μηνών που προβλέπει ο Νόμος, προκειμένου να προβούμε στις περαιτέρω ενέργειες αρμοδιότητάς μας, στο πλαίσιο του άρθρου 12 του Ν. 3028 / 2012».

Μία ημέρα μετά, στις 3 Αυγούστου, η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού έστειλε εξαιρετικά επείγουσα επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ, το υπουργείο Οικονομικών και άλλους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού με την οποία ενημερώνει για την πρόθεσή της, να χαρακτηρίσει διατηρητέα σειρά κτιρίων εντός του Ελληνικού.

Ads

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

Τα σχετικά δημοσιεύματα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι η «η επένδυση του Ελληνικού και μαζί με αυτήν χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα» εξαιτίας της πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει «με ακατανόητη καθυστέρηση» ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν ολόκληρη την έκταση. 

«Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση παράγει αδιέξοδα. Τα, τουλάχιστον, περίεργα μπρος – πίσω στο ζωτικό για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας τομέα των επενδύσεων, έχουν ως πρώτο θύμα τους τις θέσεις απασχόλησης που εναγώνια περιμένουν οι άνεργοι συμπολίτες μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση  και συμπληρώνεται «Κάθε φορά που δρομολογείται κάποια σοβαρή επένδυση στη χώρα, υπαρκτές ή τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες και δυσλειτουργίες, τη δυναμιτίζουν». Η ΝΔ καλεί τέλος τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα ξεκάθαρη θέση. 

«Η διεθνής απαξίωση της χώρας κορυφώνεται με την πρόθεση να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το Ελληνικό και μνημεία τα κτίρια του αεροδρομίου, ο υδατόπυργος, ακόμη και ο … διάδρομος προσγειώσεων! Λες και όλα αυτά δεν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, λες και δεν τα ήξερε η κυβέρνηση όταν το ΤΑΙΠΕΔ έβαζε την υπογραφή του στην κατακύρωση του διαγωνισμού» υποστήριξε σε δήλωσή του, ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης. 

«Η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη είναι επικίνδυνη, με πιθανές συνέπειες, όπως να παραμείνει το Ελληνικό εγκαταλελειμμένο, περιοχή διακίνησης ναρκωτικών και αποθήκη ψυχών προσφύγων, να χαθούν 70.000 θέσεις εργασίας και η ευκαιρία να δρομολογηθεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το λεκανοπέδιο Αττικής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (ν. 4277/2014), που ο ΣΥΡΙΖΑ (τυχαία;) καταψήφισε.

Δεύτερον να μην υπογραφεί η σύμβαση εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και τη δόση που περιμένουμε. Τρίτον, να υπάρξει κίνδυνος αποχώρησης του επενδυτή και να απαιτηθούν σοβαρές αποζημιώσεις για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων. Την ιλαροτραγωδία την έχουμε ξαναδεί με τον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, τα 14 Αεροδρόμια, την Αφάντου στη Ρόδο, τον Αστέρα. Όλα, στο βωμό της ικανοποίησης του τοπικού κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τον κίνδυνο να διασυρθεί διεθνώς η χώρα και να υπονομευθούν παραπέρα τα θέματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Θέματα που δεν πρέπει να αφεθούν να ρυθμιστούν από τις άναρχες δυνάμεις των εσωκομματικών οπλαρχηγών και μηχανισμών» προσθέτει. 

Σε ανάρτησή του στο «Facebook», ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κάνει λόγο για «αυγουστιάτικη συνωμοσία υπουργών και ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για να καθυστερήσει περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού».

«Κινούν την διαδικασία για να οριστεί ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης». «Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στην Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό» προσθέτει ειρωνικά. 

«Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το Υπουργείο σου … Να χάσουν και την δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου» καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.

Στο ίδιο μήκος σχήματος κινείται και η Ένωση Κεντρώων, η οποία σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «ερασιτεχνισμούς». «Έπρεπε να συμφωνηθεί η επένδυση, για να συζητηθεί εκ των υστέρων ότι το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος; Όλα στο πόδι σε αυτή τη χώρα; Καμία υπευθυνότητα; Κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά, δυστυχώς» αναφέρει και σημειώνει ότι «είμαστε άξιοι της μοίρας μας».