Την παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, προκάλεσε ο θάνατος της 19χρονης εγκύου το μεσημέρι της Τρίτης (6/6), στη Νέα Μάκρη.

Ads

Μετά τις καταγγελίες των γονιών της ότι περίμενε ασθενοφόρο για πολλές ώρες, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας την οποία θα διενεργήσει η προϊσταμένη της ποινικής δίωξης, εισαγγελέας Αγγελική Τριανταφύλλου.

Στο πλαίσιο αυτής θα αναζητηθούν τυχόν υπεύθυνοι για τη διαχείριση του περιστατικού και τη μη έγκαιρη διακομιδή της κοπέλας στο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης:

Το χρονικό της τραγωδίας

Ads

Σύμφωνα με την καταγγελία, η κοπέλα μεταφέρθηκε μετά από 5 ώρες στο κέντρο υγείας Νέας Μάκρης όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος τόσο της ίδιας όσο και του μωρού στην κοιλιά της.

Το πρωί της ίδιας μέρας, την Τρίτη, παραπονέθηκε στον σύζυγό της και στους συγγενείς της για έντονους πόνους στην κοιλιά. Το ζευγάρι δεν είχε αυτοκίνητο και έτσι καλούσαν από το πρωί στις 08:30 το ΕΚΑΒ για να φτάσει ασθενοφόρο και να την παραλάβει. Τελικά έφτασε στις 13:00, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς της.

Οι συγγενείς αναφέρουν ότι όταν μπήκε η 19χρονη στο ασθενοφόρο ήταν ακόμη ζωντανή και πιστεύουν ότι ήταν ζωντανή και όταν έφτασε στο κέντρο υγείας Νέας Μάκρης. Επίσης, διερωτώνται γιατί εφόσον η κατάστασή της ήταν σοβαρή μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας και όχι σε κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας.

Από το κέντρο υγείας Νέας Μάκρης υποστηρίζουν ότι η κοπέλα όταν έφτασε ήταν ήδη νεκρή. Το ασθενοφόρο όντως την παρέλαβε στις 13:38 με τους διασώστες να τη διασωληνώνουν στον δρόμο προς το κέντρο υγείας χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Η 19χρονη όταν έφτασε είχε μυδρίαση, δηλαδή έντονη διαστολή της κόρης του ματιού κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ΕΚΑΒ διέταξε ήδη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) την οποία θα διενεργήσει η Υγειονομική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Με αφορμή τα τα τραγικά περιστατικά σε Κω και Νέα Μέκρη, το Υπουργείο Υγείας ανακολινώνει ότι «διερευνά τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών».

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αντιδράσεις

«Ηκυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ και αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα, οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα», σχολίασε η Πόπη Τσαπανίδου με αφορμή τα δύο τραγικά περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη.

«Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις αυτονόητες ανάγκες όλων των ανθρώπων», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου

Μια γυναίκα στην Κω πέθανε γιατί δεν υπήρχαν οδηγοί για τα ασθενοφόρα του νησιού. Λίγες ώρες μετά, άλλη μια τραγική είδηση μας συγκλονίζει όλους.

Μια νεαρή γυναίκα στην Νέα Μάκρη 19 ετών έγκυος, έφυγε από τη ζωή μαζί με το αγέννητο μωρό της, λόγω καθυστέρησης ασθενοφόρου όπως καταγγέλλει η οικογένεια της.

Δεν το χωράει ανθρώπινος νους, εν έτει 2023 να χάνονται συνάνθρωποι μας με αυτό τον τρόπο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ και αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα, οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα.

Η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα Υγείας που να ανταποκρίνεται στις αυτονόητες ανάγκες όλων των ανθρώπων.

Μιλώντας στον ΑΝΤΙ1, ο Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μίλησε  διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ, ρίχνοντας τα βέλη του προς τη Ν.Δ. για «το κοινωνικό κράτος που έχει εγκαταλειφθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια».

«Γιατί είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ; Γιατί έχουμε ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Γιατί έχουμε μισθούς αναξιοπρέπειας στους υγειονομικούς μας; Γιατί έχουμε ελλιπές προσωπικό και τόσες πολλές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες; Γιατί έχουμε ένα ΕΚΑΒ σε πλήρη αποδιοργάνωση, χωρίς σχεδιασμό, με ένα ασθενοφόρο να καλύπτει όλη τη νησιωτική Ελλάδα; Και τώρα βλέπουμε και τριάντα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στην Ανατολική Αττική να μην υπάρχει ούτε δημόσιο νοσοκομείο ούτε κάλυψη από ασθενοφόρο!

Τα διαχρονικά προβλήματα θα πρέπει κανείς να τα βλέπει, αλλά να αναλαμβάνει και τις ευθύνες. Υπάρχει ευθύνη της Ν.Δ. που αυτήν τη στιγμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο, ως απάντηση της Ε.Ε. στην πανδημία, η χώρα μας αντλεί 2-4% και μάλιστα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΕΣΥ, την ώρα που οι γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, δίνουν 8-10% των χρηματοδοτήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς έχουμε μιλήσει από την αρχή για 8-10% από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για κάλυψη των κενών σε προσωπικό.  Όταν τα λέγαμε, ήμαστε λαϊκιστές. Τώρα που το λέμε, είμαστε επίκαιροι…

Το ΠΑΣΟΚ έχει ιδρύσει το ΕΣΥ, το έχει ενισχύσει και έχει σταθεί στο πλάι του. Δεν το ιδιωτικοποίησε, ούτε σήκωσε τα χέρια ψηλά στην εγκατάλειψή του. Αυτά έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ…».

Στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης βρέθηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το θλιβερό περιστατικό.

« …Διαπιστώνονται για μια ακόμη φορά οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ, με τις πολύωρες καθυστερήσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων, ενώ η Αττική συνολικά θα έπρεπε να είχε 110 οχήματα διαθέσιμα για να καλύπτει τις ανάγκες, αυτήν τη στιγμή τα διαθέσιμα οχήματα είναι λιγότερα από 50 κι αντίστοιχα μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική, που έχουν χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και φυσικά το μόνιμο ζήτημα, που διεκδικούν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, της δημιουργίας -επιτέλους- δημόσιου νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής. Όσο δεν επιλύονται αυτά τα προβλήματα, όσο η υγεία του λαού θυσιάζεται στον βωμό της εμπορευματοποίησης και της πολιτικής κόστους-οφέλους. τόσο θα θρηνούμε θύματα και θα βιώνουμε τραγικές καταστάσεις».

Την «εγκληματική κατάρρευση» του δημόσιου συστήματος υγείας αναδεικνύει μέσω Twitter και ο Μιχάλης Κριθαρίδης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΜέΡΑ25.