Νέα μαρτυρία επιζώντα από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου κάνει λόγο για ρυμούλκηση του αλιευτικού σκάφους από το λιμενικό, με αποτέλεσμα τη βύθισή του.

Ads

Συγκεκριμένα, Σύρος επιζών μίλησε σε εκπρόσωπο της οργάνωσης Consolidated Rescue Group.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα βίντεο με το αλιευτικό πριν βυθιστεί

Το ηχητικό με τη μαρτυρία με αγγλικούς υπότιτλους δημοσιεύεται στον λογαριασμό του στο Twitter του ECRE (European Council on Refugees and Exiles), ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα οργανώσεων, με 117 μέλη σε 40 ευρωπαϊκές χώρες.

Ads

«Όλοι οι επιζώντες μετανάστες είπαν ότι το ελληνικό Λιμενικό μας βούλιαξε», αναφέρει μεταξύ άλλων στη μαρτύρια του ο επιζών, ο οποίος περιέγραψε επίσης την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στο σκάφος, αφού για μέρες ταξίδευαν χωρίς νερό, ενώ κάποιοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Και ο Guardian διαψεύδει το Λιμενικό – «Το σκάφος ήταν ακίνητο για αρκετές ώρες»

Ο διασωθέντας ανέφερε ότι στις 16 Ιουνίου άρχισαν να ζητούν βοήθεια από οποιαδήποτε ακτοφυλακή, δίχως να γνωρίζουν πως βρίσκονταν σε ύδατα, την ευθύνη των οποίων είχε η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι ένα σκάφος τους έδωσε 4 κούτες με νερό, ωστόσο επειδή ήταν πάρα πολλοί επιβαίνοντες προκλήθηκε ένταση μεταξύ τους λόγω της δίψας.

Νωρίτερα ένα αεροπλάνο που έσπευσε στο σημείο μετά την κλήση τους, τους είπε ότι είναι ιταλικό και δεν μπορεί να τους βοηθήσει καθώς είναι σε ελληνικά ύδατα και θα πρέπει πρώτα να περάσουν σε ιταλικά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι λίγο αργότερα έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης από ένα ελληνικό εμπορικό πλοίο που πέταξε σχοινιά, ενώ στη συνέχεια, άρχισαν να τους πετούν μπουκάλια με νερό με αποτέλεσμα να υπάρχει ανισορροπία στο σκάφος. Τότε, τους ζήτησαν να σταματήσουν, με τους ανθρώπους πυο βρίσκονταν πάνω στο σκάφος να ζητάνε να τους σώσουν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Έπειτα ανέφερε ότι ένα σκάφος του λιμενικού με μασκοφόρους που φορούσαν μαύρα πλησίασε, τους ρυμούλκησε μόνο με ένα μπλε σχοινί και αύξησε την ταχύτητα του σκάφους τους. Μάλιστα, ο ίδιος λέει ότι επειδή η μηχανή τους είχε σταματήσει, ζήτησαν για άλλη μια φορά βοήθεια, αυτή τη φορά από το λιμενικό.

Υποστήριξε όμως ότι τότε (όταν τους τραβούσαν με το σχοινί) ήταν που το πλοίο ανετράπη, ενώ καθώς βυθίζονταν το ελληνικό λιμενικό απλώς παρακολουθούσε, με τον ίδιο να πιστεύει πως τελικά θα πνιγεί.