Νέα βίντεο βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το αλιευτικό με τους εκατοντάδες μετανάστες που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον στους 81, αφού εντοπίστηκαν τρεις ακόμη σοροί τη Δευτέρα.

Ads

Στο πρώτο βίντεο που παρουσιάζει η «Καθημερινή», φαίνεται η πρώτη προσέγγιση από δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στο αλιευτικό που χάθηκε στην Πύλο, λίγες ώρες πριν το ναυάγιο.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: «Έχει καταγραφεί η επιχείρηση από το σκάφος του λιμενικού», λέει ανώτατος αξιωματικός στο tvxs

Το τάνκερ έφτασε μετά από διαταγή του λιμενικού κοντά στο αλιευτικό ώστε να προσφέρει φαγητό και νερό. Στο βίντεο φαίνεται από απόσταση το υπερφορτωμένο με ανθρώπους σκάφος να βάζει μπροστά τη μηχανή του, να βγαίνουν καπνοί και να κινείται αργά.

Επιπλέον, η εφημερίδα φέρνει στο φως και βίντεο που προέρχεται από τη Frontex, το οποίο δείχνει το αλιευτικό υπερφορτωμένο, 16 ώρες πριν το πολύνεκρο ναυάγιο. Κινείται αργά, ενώ φαίνεται να βγάζει και καπνό.

Στο μεταξύ, την Τρίτη 20 Ιουνίου, θα απολογηθούν ενώπιον της ανακρίτριας οι εννέα συλληφθέντες που κατηγορούνται ως διακινητές.

Ads

Η προθεσμία δόθηκε λόγω των συμπληρωματικών καταθέσεων που έδωσαν χθες, Κυριακή (18/6), εννέα διασωθέντες του ναυαγίου, καθώς δικηγόροι της Νομικής Βοήθειας που έχουν οριστεί ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν επιπλέον χρόνο για να λάβουν γνώση του συνόλου της δικογραφίας.

Οι εννέα συλληφθέντες, όλοι αιγυπτιακής καταγωγής, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας στις 10:00 το πρωί της Τρίτης.  Θα απολογηθούν ένας ένας και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα.