«Δεν υπάρχει ρήξη μεταξύ των «58» και του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μια διαφωνία εντός της κίνησης» υποστηρίζει ο Νίκος Μπίστης εκ των «58». Ο ίδιος εκφράζει ανοιχτά την αντίρρησή του για την απόφαση ορισμένων να αρνηθούν το ενδεχόμενο υποψηφιότητας στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς και τονίζει ότι «η ανακοίνωση δεν έχει τη δική μας έγκριση. Την ακούσαμε από την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα». Μιλώντας στο tvxs.gr κάνει πάντως λόγο για «γρατζουνιά» η οποία θα επουλωθεί. «Στη σημερινή συνάντηση θα λύσουμε τη διαφωνία. Ολίγον μάχη δεν γίνεται. Ούτε ολίγον εκλογές». Η δική του απάντηση πάντως είναι η υποψηφιότητά του και την ίδια απάντηση δίνει σε όσους «ανησυχούν ότι αυτό το ευρωψηφοδέλτιο θα είναι ΠΑΣΟΚ plus». Της Αγγελικής Δημοπούλου

Ads

 
Μεταξύ άλλων ο Νίκος Μπίστης δηλώνει πάντα επιφυλακτικός με το σταυρό, ωστόσο, τον προτιμά από το προηγούμενο σύστημα. Για τη σχετική γκρίνια στους «58» σημειώνει ότι «κάποιοι πρέπει να αναλάβουν και να ρισκάρουν. Δεν μπαίνεις στις εκλογές πιστεύοντας ότι θα βγεις οπωσδήποτε. Μπαίνεις πρώτα για την παράταξη και μετά για το προσωπικό σου συμφέρον». Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές προς τα εκεί» αλλά για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πιστεύει ότι «δεν υπάρχει έδαφος» για συνεννόηση. Τέλος σχολιάζοντας την πολιτική κίνηση «Το Ποτάμι» που ανακοίνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνει ότι δεν αιφνιδιάστηκε. Για το αν μπορεί να υπάρξει σύγκληση ή συνεργασία με «Το Ποτάμι» τονίζει «να δούμε πρώτα τις θέσεις της κίνησης». Ωστόσο, η προσωπική του άποψη είναι ότι «δεν χρειάζονται πολλές κεντροαριστερές. Μεγάλη συσπείρωση χρειάζεται».
 
Τελικά υπάρχει ρήξη μεταξύ των «58» και του ΠΑΣΟΚ;
 
Δεν υπάρχει ρήξη. Υπάρχει μια διαφωνία μέσα στους «58». Κάποιοι επέλεξαν να μην θέσουν υποψηφιότητα στο ευρωψηφοδέλτιο. Αλλά και αυτοί – με τους οποίους εγώ διαφωνώ – δεν αποχωρούν από την παράταξη. Οι υπόλοιποι θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος. Τη μάχη τη δίνεις με όλες σου τις δυνάμεις και βεβαίως θα υπάρξουν υποψήφιοι από τη δική μας την πλευρά. Η «Ελιά» φτιάχτηκε προχθές και συμμετέχει σε αυτή το σύνολο των δυνάμεων. Ακόμη και οι φίλοι μας αυτοί που επέλεξαν τη μερική απόσυρση συμμετέχουν στην παράταξη κατά συνέπεια δεν υπάρχει ρήγμα υπάρχει βέβαια μια γρατζουνιά την οποία θα την επουλώσουμε. Προφανώς σε μια υπόθεση που ενώνονται δυνάμεις από διαφορετικούς χώρους θα υπάρξουν και προβλήματα. Υπήρξαν και στο παρελθόν. Τα ξεπερνάμε. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι σε μια εβδομάδα έχουμε τη Συνδιάσκεψη της παράταξης. Εκεί όλα θα εξομαλυνθούν και θα φύγουμε μπροστά. Η παράταξη είναι πάνω από τα πρόσωπα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και οι όποιοι μικροεγωισμοί να υποχωρήσουν.
 
Εσείς τελικά θα είστε υποψήφιος. Παλιότερα είχατε πει ότι δεν ενδιαφέρεστε. Τι άλλαξε;
 
Το σκεφτόμουν. Αλλά μετά από αυτή την ανακοίνωση (σ.σ. των «58») θα είμαι. Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξουν υποψήφιοι. Κατά συνέπεια η απάντηση είναι η υποψηφιότητα. Εξάλλου σε αυτούς που ανησυχούν μήπως αυτό το ψηφοδέλτιο είναι «ΠΑΣΟΚ plus» – όπως λένε ορισμένοι – ή μόνο ΠΑΣΟΚ – γιατί έχει ακουστεί κι αυτό – απαντάμε με τη δική μας συμμετοχή. Με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων που δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ, μαζί με ανθρώπους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, που προέρχονται από τη Δυναμική Ελλάδα, μαζί με ανθρώπους που προέρχονται από τη Δημοκρατική Αριστερά. Θα είναι ένα σύνθετο και δυναμικό ψηφοδέλτιο που θα αποτυπώνει και την ενότητα και την ανανέωση. Θα με θυμηθείτε. Σε λίγες ημέρες κανείς δεν θα θυμάται αυτό το μικρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε προχθές. Πρόκειται για μια πολιτισμένη διαφωνία την οποία θα λύσουμε. Εξάλλου αυτή η ανακοίνωση δεν έχει τη δική μας έγκριση κι εμείς από την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα την ακούσαμε. Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε μια συνεδρίαση και θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσουν πιο λογικές σκέψεις γιατί ολίγον μάχη δεν γίνεται, ούτε ολίγον εκλογές. Η μάχη η εκλογική δίνεται ολόψυχα και ολόπλευρα. Δεν γίνεται με μερικές αποστάσεις. Γίνεται από το κέντρο των εξελίξεων.
 
Η σταυροδοσία φαίνεται πως υπήρξε «αγκάθι» για τους «58». Εσείς συμφωνείτε με αυτή την αλλαγή ενόψει των ευρωεκλογών ή το θεωρήσατε αιφνιδιαστικό;
 
Η ελληνική κοινωνία το επικρότησε. Εγώ ήμουν πάντα επιφυλακτικός για τον σταυρό προτίμησης. Έχει συν, έχει και πλην. Βέβαια σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς όπου ο αρχηγός όριζε τους ευρωβουλευτές ο σταυρός προτίμησης είναι σαφώς καλύτερος γιατί τουλάχιστον εμπεριέχει τη λαΐκή συμμετοχή. Θέλω να σας θυμίσω ότι υπήρξαν ευρωβουλευτές που δεν τους πήρε κανείς είδηση. Άνθρωποι που ήταν ρουσφέτια των πολιτικών αρχηγών. Υπήρξαν βέβαια και λαμπρές περιπτώσεις. Να θυμίσω ότι ο Κώστας Σημίτης είχε βάλει το Δημήτρη Τσάτσο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ο οποίος τίμησε και τη χώρα και το επάγγελμά του και υπήρξε ένας άνθρωπος που ακούστηκε στην Ευρώπη καθώς έκανε εξαιρετική δουλειά. Είχαμε όμως και ευρωβουλευτές που κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχουν. Κατά συνέπεια ο σταυρός με τα όποια προβλήματα έχει – κι έχει προβλήματα γιατί προφανώς δίνει ένα προβάδισμα στους πιο αναγνωρίσιμους ή στους έχοντες μεγαλύτερη δυνατότητα στα μίντια – είναι καλύτερος. Όταν φτάσουμε σε πολιτικά κόμματα τα οποία – όπως γίνεται στη Γερμανία για παράδειγμα – έχουν απόλυτα δημοκρατική λειτουργία και κάνουν τα συνέδριά τους θεσμικά συγκροτημένα τότε θα έχουμε λύσει τα προβλήματα και δεν θα χρειαζόμαστε και το σταυρό. Υπήρξε πράγματι μια ένταση για το ζήτημα αυτό. Από την άλλη πλευρά θα πω πάλι πως η παράταξη είναι πάνω από μας. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν και να ρισκάρουν. Δεν μπαίνεις στις εκλογές πιστεύοντας ότι θα βγεις οπωσδήποτε. Πρώτα μπαίνει για βοηθήσεις την παράταξη και μετά για να δεις το προσωπικό σου συμφέρον.
 
Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο tvxs.gr έκανε λόγο για την ανάγκη το πρόγραμμα της κεντροαριστεράς να υπερβαίνει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι πρέπει να ακουστούν και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ…
 
Οι «58» είχαμε εκτιμήσει ότι η πολιτική σταθερότητα είναι πάρα πολύ σημαντική. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα είναι μονοσήμαντες οι συνεργασίες με τη δεξιά ή με τη ΝΔ. Μακάρι να υπήρχε μια διαφορετική στρατηγική από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπορούσαν να γίνουν συμμαχίες και από την άλλη πλευρά. Όμως αυτή τη στιγμή με την ασυναρτησία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον αντιευρωπαϊσμό της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ – της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Λαφαζάνη που είναι κοντά στις θέσεις του ΚΚΕ – κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι με αυτές τις θέσεις μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Υπάρχει αντικειμενικά πρόβλημα. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κι ένα βαθιά διχασμένο κόμμα. Σε όλες τις μετρήσεις είναι 50% – 50%. Το 50% θέλει την Ευρώπη, το 50% δεν τη θέλει. Το 50% θέλει τη δραχμή, το 50% θέλει το ευρώ. Αυτό είναι αντικειμενικό πρόβλημα γιατί βάζει θέματα στρατηγικής. Δεν θα τα λύσουμε εμείς αυτά τα προβλήματα. Αν υπάρχουν μετριοπαθείς φωνές οι οποίες μπορούν προγραμματικά να οδηγήσουν το ΣΥΡΙΖΑ σε καλό λιμάνι εδώ είμαστε. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Δεν τους θεωρούμε αντιπάλους, δεν τους θεωρούμε εχθρούς. Μέσα στο συνταγματικό τόξο είναι κι αυτοί. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Για το μέλλον, αν είπε ο Ηλίας κάτι, προφανώς πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές προς τα εκεί. Αλλά αν με ρωτάτε γι’ αυτήν εδώ τη στιγμή δε νομίζω ότι υπάρχει έδαφος.
 

Διαβάστε επίσης την συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου στο tvxs

 
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την «Ελιά» εν όψει των ευρωεκλογών; Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό για το αύριο της κεντροαριστεράς; Της παράταξης που τώρα συγκροτείται;
 
Δεν ξέρω αν θα είναι καθοριστικό. Θα είναι πολύ σημαντικό πάντως. Χρειαζόμαστε ένα καλό αποτέλεσμα. Όχι βέβαια στο πλαίσιο του παρελθόντος. Δεν υπάρχουν πια τα νούμερα του 30% ή του 40%. Ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια. Όταν κοιτάω όμως όλες τις μετρήσεις και βλέπω ένα 25% έως 30% αναποφάσιστους από τους οποίους το 80% ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς και δηλώνουν ανέστιοι τότε ξέρω τι πρέπει να κάνουμε. Και γι’ αυτό δεν μπορώ τις γκρίνιες, δεν μπορώ τους μικροεγωισμούς, δεν μπορώ αυτή την εικόνα που εδώ και δυο μέρες βγήκε στην επιφάνεια. Πιστεύω πως δεν είναι αντάξιά μας και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της συγκυρίας. Νομίζω ότι θα πάμε καλά και θα μπορέσουμε να πείσουμε αυτόν τον κόσμο που μας ακούει και να δώσουμε αυτοπεποίθηση στον κόσμο της κεντροαριστεράς να βγει να παλέψει. Κι αν σταθούμε στα πόδια μας πράγμα το οποίο το πιστεύω θα δείτε ότι η 26η του μηνός θα είναι μια άλλη μέρα. Γιατί ο χαμηλός δικομματισμός θα υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα κι αυτή η παράταξη που όποτε συρρικνώθηκε ο τόπος μπήκε σε περιπέτειες θα αρχίσει πάλι να βρίσκει το φυσιολογικό της μέγεθος.
 
Σήμερα ανακοινώθηκε μια νέα πολιτική κίνηση. Το «Ποτάμι» με επικεφαλής το Σταύρο Θεοδωράκη. Ήταν αιφνιδιαστική κίνηση;
 
Για μένα όχι. Ξέρω τις απόψεις του Σταύρου εδώ και καιρό.
 
Το «Ποτάμι» αναμένεται να κινηθεί στο χώρο της κεντροαριστεράς. Είναι αντίπαλο δέος ή υπάρχει χώρος για συζήτηση και ενδεχομένως και συνεργασία;
 
Να δούμε πρώτα τις θέσεις της κίνησης. Είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στο μέλλον. Ο καθένας μπορεί να κατέβει στην πολιτική ζωή. Δημοκρατία έχουμε. Από κει και πέρα θα κρίνουμε τις συγκεκριμένες θέσεις. Ο Σταύρος μου είναι συμπαθής και φίλος. Γράφω στο protagon. Αλλά έτερον εκάτερον. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζονται πολλές κεντροαριστερές. Μεγάλη συσπείρωση χρειαζόμαστε.

Ads