Σβηστά φώτα και θερμοσίφωνες ώστε να προληφθεί πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση εν μέσω καύσωνα ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι, την Δευτέρα.

Ads

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987» και διαβεβαίωσε «πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει.».

Αμέσως μετά πρόσθεσε: «Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών για να μπορέσουμε – όσο αυτό είναι εφικτό – να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα.

»Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια; Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε – όσο αυτό είναι εφικτό – τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες.».

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: «Κλειστά φώτα και μπάνιο με κρύο νερό το σχέδιο Μητσοτάκη για επάρκεια ηλεκτροδότησης στον καύσωνα»

«Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αφήσει για λίγο τις διακοπές του για να παραστεί για τα μάτια του κόσμου σε έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά:

«Όταν τη περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, άκουγε τους ειδικούς και ζητούσε κατάρτιση σχεδίου για την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση μέσα στον καύσωνα, το Μέγαρο Μαξίμου απαντούσε με αλαζονεία και ειρωνείες.

Σήμερα, κατόπιν εορτής και αφού σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει οι διακοπές ρεύματος εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αφήσει για λίγο τις διακοπές του για να παραστεί για τα μάτια του κόσμου σε έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ.

Αναρωτιόμαστε σε τι ακριβώς συνέβαλε η παρουσία του εκεί, πέραν του να μεταβιβάσει για άλλη μια φορά την ευθύνη στους πολίτες. Αφού το μόνο καινούργιο που ακούσαμε είναι οι προτροπές να κλείνουμε τα φώτα και να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό τις ώρες αιχμής, μήπως και αντέξει το δίκτυο.

Για την ευθύνη και το σχέδιο της Πολιτείας να ανταποκριθεί σε ένα εδώ και πολλές ημέρες προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο, δεν ακούσαμε κουβέντα.

Μπορεί οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πληρώνουν χρυσό το ρεύμα, με τις τελευταίες πρωτοφανείς αυξήσεις ως και 15% στα τιμολόγια, αλλά τα ακριβοπληρωμένα golden boys του κ. Μητσοτάκη και του επιτελικού κράτους δε σκέφτηκαν ποτέ να ετοιμάσουν σχέδιο για την επάρκεια του δικτύου σε περίοδο καύσωνα.».

ΚΚΕ: Άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα

«Ο κίνδυνος ενός “μπλακ άουτ” εν μέσω καύσωνα φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες για τον λαό από τον ενεργειακό σχεδιασμό, που περιστρέφεται γύρω απ’ τις πανάκριβες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ασταθή παραγωγή τους. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. για την λεγόμενη “Πράσινη Ανάπτυξη” και την απελευθέρωση της ενέργειας, που προσπαθεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση της ΝΔ, με επικλήσεις στην “ατομική ευθύνη” και τα “ακραία καιρικά φαινόμενα”» σημειώνει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Και προσθέτει:

«Αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός, που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος θα υλοποιήσει ταχύτερα, είναι ο υπαίτιος τόσο για την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας, -με τη χονδρεμπορική τιμή να είναι στα τέλη Ιούλη τριπλάσια απ’ την αντίστοιχη στη Γαλλία και τη Γερμανία- προμηνύοντας νέες, μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των λαϊκών καταναλωτών, όσο και για τα πρωτοφανή φαινόμενα έλλειψης ενέργειας, καθώς την ώρα που η κατανάλωση είναι μέγιστη (καύσωνας και ανάγκη κλιματισμού), η παραγωγή είναι μικρότερη λόγω της ίδιας της φύσης των ΑΠΕ».

«Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι χρειάζονται άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα», σημειώνει.

ΜέΡΑ 25: Oι άριστοι και οι διορισμένοι χρυσοπληρωμένοι μάνατζερς, δεν προετοιμάστηκαν για έναν καύσωνα

Επίθεση στον πρωθυπουργό ως απάντηση στις σημερινές δηλώσεις του σχετικά με τον καύσωνα και την κατανάλωση ρεύματος, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, τονίζοντας ότι «η ‘αριστεία’ του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη ‘ξαναχτύπησε’ σήμερα, με τον πρωθυπουργό να καλεί τους πολίτες να μην ανάβουν φώτα και θερμοσίφωνα για να αντέξει το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας!».

Προσθέτει ότι «προφανώς οι πολίτες είναι αυτοί που για άλλη μια φορά καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να επιδείξουν – τι άλλο; – ατομική ευθύνη, μιας και οι ‘άριστοι επιτελάρχες’ και οι διορισμένοι από την κυβέρνηση χρυσοπληρωμένοι μάνατζερς στη ΔΕΗ, δεν προετοιμάστηκαν όπως φαίνεται για έναν καύσωνα για τον οποίο προειδοποιούσαν μέρες τώρα οι ειδικοί». Ο κ. Κριθαρίδης αναρωτιέται «αν ο τουρίστας Πρωθυπουργός και η ‘άριστη επιτελική’ κυβέρνησή του, με τον στρατό των διορισμένων golden boys και girls θα αναλάβουν κάποια στιγμή τη δική τους ευθύνη ή θα συνεχίζουν να υποβαθμίζουν ανενόχλητοι τα δημόσια δίκτυα και αγαθά για χάρη των παρασιτικών ολιγαρχικών ομίλων και θα καλούν στο τέλος τους πολίτες να εξασφαλίσουν την παροχή των υπηρεσιών τους;».