Συνάντηση με τις οροθετικές γυναίκες που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού είχε κλιμάκιο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης των Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών. Μετά τη διαπόμπευση ακολούθησε η σιωπή… Οι γυναίκες, οι περισσότερες χρήστριες, ζητούν μεταξύ άλλων την ηθική τους δικαίωση για τις φωτογραφίες και τη διαπόμπευση που υπέστησαν.
 

Ads

Τρία άτομα από την Πρωτοβουλία, μαζί με την Φωτεινή Σιάνου του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, συναντήθηκαν με περισσότερες από 20 γυναίκες στην πλειοψηφία τους Ελληνίδες, δύο Ρουμάνες και μία Ρωσίδα.
 
Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία σε σχετική ανακοίνωσή της «στις περισσότερες φαίνεται στη μορφή τους πως κάνουν μακροχρόνια χρήση, με χαρακιές στα χέρια και στα πόδια, με λίγα δόντια, απεριποίητες και κάποιες παραιτημένες (μια είχε το κεφάλι κάτω και ήταν σε λήθαργο από τα χάπια που της δίνουν)».
 
Οι γυναίκες ρωτούσαν τους λόγους για τους οποίους κρατούνται στις φυλακές. «Γιατί είμαστε μέσα; Γιατί μας έβγαλαν φωτογραφίες;», έλεγαν στα μέλη της Πρωτοβουλίας.
 
«Μια την απέπεμψε γι’ αυτό το λόγο η οικογένεια και δεν απαντά στα τηλέφωνα, άλλης απολύσανε δύο αδέλφια της από τις δουλειές τους, άλλη είχε το παιδί στο σχολείο και το απομόνωναν ώσπου του έκαναν τεστ για HIV να δουν ότι είναι «καθαρό» και παρ’ όλα αυτά του άλλαξαν σχολείο, ενώ ο σύζυγός της πήρε την επιμέλεια δικαστικά), άλλης της έστειλαν τα φάρμακα ταχυδρομικώς αλλά η φυλακή τα γύρισε πίσω λόγω γραφειοκρατικής ασυνεννοησίας με αποτέλεσμα διακοπή της θεραπείας της, και λοιπά. Ζητούν να αποφυλακιστούν και θέλουν την ηθική τους δικαίωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική η σύλληψη των γυναικών έγινε με μόνο αποδεικτικό το γρήγορο τεστ, χωρίς την επιβεβαίωση του νοσήματος, ενώ δεν τηρήθηκαν και οι διεθνείς οδηγίες για την διενέργεια συμβουλευτικής  πριν και μετά το τεστ.
 
Παράλληλα, τονίζεται πως οι οροθετικές σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη περί έλεγχου των λοιμωδών νοσημάτων Αριθ. Γ.Υ. 39α Αρ. Φύλλου 1002 /2-4-2012 δεν θα έπρεπε να κρατούνται στον Κορυδαλλό αλλά σε νοσηλευτικό ίδρυμα, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας τους και η ανάγκη λήψης θεραπευτικής αγωγής.
 
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η «εντυπωσιακή διάκριση που υφίστανται οι γυναίκες ακόμη και ως οροθετικές, καθώς σε αντίθεση με τους άνδρες οροθετικούς που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο «Α. Παύλος» των φυλακών, οι γυναίκες παραμένουν στις φυλακές».
 
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία και τις μαρτυρίες οι γυναίκες κρατούνται σε συνθήκες «εξαιρετικά ανθυγιεινές (πλημμυρισμένες τουαλέτες, ποντίκια και γάτες στο χώρο, ανύπαρκτες συνθήκες καθαριότητας) χωρίς να έχουν πλήρως ελεγχθεί (εκκρεμούν έλεγχοι σταδιοποίησης της HIV λοίμωξης για δέκα ακόμη από αυτές αφού είναι γνωστές οι δυσκολίες των νοσοκομείων για τον πλήρη έλεγχο σταδιοποίησης της HIV λοίμωξης). Άγνωστη παραμένει η πιθανή λοίμωξη από ηπατίτιδα C (HCV) και η σταδιοποίησή της με «παρακολούθηση» από τον ιατρό του Ν. Α.Παύλος και όχι από τους ιατρούς των γυναικείων φυλακών».
 
Επιπλέον δεν έχουν ενταχθεί πλήρως σε προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ ή του ΟΚΑΝΑ, κάτι από το οποίο, όπως σημειώνει και η Πρωτοβουλία,  εξαρτάται και η νομική τους κάλυψη.
 
Αδύνατη είναι και η επικοινωνία με τις οικογένειες τους, ενώ οκτώ από αυτές δεν έχουν καν ταυτότητα. 
 
Οι οροθετικές κρατούμενες ζητούν την ηθική τους αποκατάσταση «καθώς πραγματικά δεν γίνεται αντιληπτό πώς μπορεί να έχουν αυτές την ευθύνη των «Ελλήνων οικογενειαρχών» που πληρώνουν επιπλέον χρήματα  για απροφύλακτες επαφές», σημειώνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται:
 
«Είναι επίσης αδύνατον να γίνει κατανοητό πώς μια ολόκληρη κοινωνία μπορεί να απαιτεί από μια χρήστρια που εκδίδεται για τη δόση της, να προασπίσει τους Έλληνες και μη οικογενειάρχες… Επιπλέον, κάποιες δηλώνουν ότι τις έπιασαν στο δρόμο, στις «πιάτσες», και η αστυνομία δεν μπορεί να πιστοποιήσει ότι εκδίδονται. Δηλαδή ότι το μόνο τους έγκλημα, ότι είναι ναρκομανείς και οροθετικές».
 
Αρκετές από τις κρατούμενες είχαν αποφασίσει να ξεκινήσουν απεργία πείνας από τις 26 Ιουλίου, ωστόσο μετά την επίσκεψη του κλιμακίου και την πρόθεση της πρωτοβουλίας να παρέμβει και να βοηθήσει, οι κρατούμενες αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας. Tα αιτήματά των οροθετικών γυναικών είναι : πρώτον αποφυλάκιση, δεύτερον ηθική δικαίωση για τις φωτογραφίες τους που τις διαπόμπευσαν, τρίτον συνθήκες υγιεινής στις φυλακές και τέταρτον το φαγητό. 
 
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης των Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημα. Η Πρωτοβουλία του παρουσίασε τα προβλήματα των γυναικών, του υπέβαλε τα αιτήματα και του ζήτησε να επισκεφθεί ο ίδιος τις φυλακισμένες για να διαπιστώσει την κατάσταση.
 
Η Πρωτοβουλία προειδοποιεί πως υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές μολυσματικές ασθένειες, λόγω των συνθηκών υγιεινής, κίνδυνος ζωής για τις ίδιες λόγω της βίας που ασκούν κάποιες στο ίδιο τους το σώμα αλλά και λόγω σκέψεων αυτοκτονίας τις οποίες κάποιες εξέφρασαν. «Ο υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του και αναμένουμε τις κινήσεις του», σημειώνει η Πρωτοβουλία.
 
«Κατόπιν όλων αυτών είναι φανερό ότι σε κάθε περίπτωση βαριάς λοίμωξης που τυχόν υποστούν οι φυλακισμένες, βαριάς σωματικής βλάβης ή αυτοκτονίας, υπεύθυνοι είναι τόσο οι φυλακές που δέχθηκαν την κράτηση στις ακατάλληλες συνθήκες που περιγράψαμε, όσο και οι φορείς, θεσμοί και πρόσωπα που διέταξαν την φυλάκισή τους», καταλήγει.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση.