Αισιόδοξος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, έπειτα από τρία χρόνια απουσίας, δηλώνει ο Μάρκους Άσθγορθ, αρθρογράφος του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg.

Ads

Οι ελπίδες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές «σκοντάφτουν» σε έναν από τους βασικούς εταίρους: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με άρθρο που τιτλοφορείται «Ναι, η Ελλάδα μπορεί».

Όπως αναφέρει, υπό τις αυστηρές συνθήκες του προγράμματος διάσωσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ υψηλό για να αυξήσει το χρέος. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει μία εναλλακτική λύση, την οποία η Ελλάδα οφείλει να «κυνηγήσει».

«Η Ελληνική Δημοκρατία προετοιμάζει το έδαφος για την έκδοση πενταετών ομολόγων, έως του ποσού των 4 δισ. ευρώ, μετά την αποπληρωμή 6 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο χρέος της, αυτή την εβδομάδα.

Ads

Όμως, τα χρήματα αυτά για την αποπληρωμή του δανείου ήρθαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οπότε το χρέος της Ελλάδας δεν έχει μειωθεί, απλώς έχει παραταθεί».

Το Bloomberg αναφέρεται στην ικανοποιητική απόδοση που παρουσιάζουν τα ελληνικά ομόλογα. Οι ελληνικές τράπεζες, ισχυρίζεται, που έχουν στα χέρια τους ομόλογο, ύψους 4 δισ. ευρώ που λήγει το 2019 με ευχαρίστηση θα αντάλλασσαν τις τοποθετήσεις τους για άλλο ομόλογο, μεγαλύτερης διάρκειας με έξτρα απόδοση, ειδικά τώρα που αυτό το μήνα αποπληρώνονται ομόλογα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταγράψει την καλύτερη επίδοση, με απόδοση μεγαλύτερη του 17% το τρέχον έτος.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανταλλάξει τα ομόλογα του 2019 με ένα νέο ομόλογο, πενταετούς διάρκειας κι ελπίζει πως η έκδοση του 2022 θα είναι ανοιχτή και για επενδυτές του εξωτερικού.

Το σχέδιο αυτό, πάντως, έχει τεθεί προς το παρόν σε αναμονή, ωστόσο η εναλλακτική υπάρχει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη τεχνική ανταλλαγής ομολόγων έχει υιοθετηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην Πορτογαλία, στην πρώτη προσπάθεια επιστροφής στις αγορές.

Το Bloomberg καταλήγει πως είναι ανάγκη για την Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που παρουσιάζεται ενόψει της νέας έκδοσης, προχωρώντας στην έκδοση ενός νέου ομολόγου, ακόμη κι αν αυτό θα είναι αρχικά διαθέσιμο μόνο για τους κατόχους του υφιστάμενου χρέους.