Τα βλέμμματα τώρα στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα όπου ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το πολιτικό χαρτί της διαπραγμάτευσης επιδιώκοντας τη συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Τα αιτήματα δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης και τις προβλέψεις για το τι έπεται κάνουν οι σημερινλές εφημερίδες.

Ads

«Τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα διαπραγματεύεται σήμερα η κυβέρνηση στην τελική ευθεία των διαβουλεύσεων με τους δανειστές», γράφει η σημερινή Αυγή. «Αυτές αποτελούν και τις προϋποθέσεις για να κλείσει η συμφωνία μετά τη “μεγάλη πρόοδο” που καταγράφεται στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων (Brussels Group) επί των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά ή ζητούν οι θεσμοί», συνεχίζει. «Κρίσιμες για το τελικό αποτέλεσμα θεωρούνταν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός σε πολιτικό επίπεδο, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσονται και οι επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής. Ανάμεσα σε αυτές, οι συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ», σημειώνει η εφημερίδα.

«Με τον πρόσθετο φάκελο του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδεία του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μεταβαίνει σήμερα στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας», γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών. «Ο πρωθυπουργός, στην τριμερή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα θέσει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους και ρευστότητας στην ασφυκτιώσα ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά τον Μάιο», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Στη Ρίγα της Λετονίας θα παιχτεί σήμερα κι αύριο η τελευταία, ίσως, πράξη του ελληνικού δράματος, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει τη συγκατάθεση των ισχυρών εταίρων για ένα περίγραμμα συμφωνίας, που θα δίνει αποτελεσματική ώθηση στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις στο Brussels Group και το Eurogroup», γράφει η Ναυτεμπορική.

Ads

«Τη στιγμή που η Αθήνα επενδύει για την άρση του αδιεξόδου στην κοινή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, βαριά σκιά ρίχνει το «σόου» του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη», γράφει από την πλευρά της η Καθημερινή, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα που θέλουν τον υπουργό Οικονομικών να έχει ηχογραφήσει  τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα.

«Κλείνουν εφ’ όλης της ύλης αντιλαϊκό πακέτο» εκτιμά ο Ριζοσπάστης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα», επεκτείνεται πλέον η υπό εξέλιξη διαβούλευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν- ΔΝΤ- ΕΚΤ)».

«Τους άξονες του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2016, επεξεργάζεται η κυβέρνηση», γράφει το Έθνος. «Η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι, η κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών και η καταβολή υψηλότερων επιδομάτων στους κατόχους θέσεων ευθύνης, αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις παρεμβάσεις», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

«Πρόωρες συντάξεις λιτότητας» προβλέπουν από την πλευρά τους Τα Νέα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «τιμωρητική πολιτική για τους δικαιούχους πρόωρων συντάξεων σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε μια πρώτη παρέμβαση στο Ασφαλιστικό μετά τις συνεχιζόμενες απαιτήσεις των δανειστών: το σχέδιο προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές ως την ηλικία των 62 ετών. Η κυβέρνηση δείχνει τώρα να επείγεται για συμφωνία, αλλά η ΕΚΤ έστειλε χθες νέο αυστηρό μήνυμα με οριακή αύξηση του ELA».

Στο μεταξύ, με χιουμοριστική πάντα διάθεση το Ποντικί κυκλοφορεί με μία γελοιογραφία που δείχνει τον πρωθυπουργό «δαρμένο» και τον Νίκο Παππά να τον ρωτά τι του είπε η Περιστέρα για το γεγονός ότι είναι ο 11ος πιο σέξι ηγέτης του κόσμου…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: