Σε μαραθώνιο εξελίχθηκε η κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκίνησε στις 10:45 και ολοκληρώθηκε στις 22:00. Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, το λόγο ζήτησαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές, προκειμένου να τοποθετηθούν επί της συμφωνίας του Eurogroup. Παρά τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν, οι βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μια ενδεικτική ψηφοφορία, δια ανατάσεως της χειρός, με την πλειοψηφία των βουλευτών να τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του σημείωσε πως “ακυρώθηκαν τα σχέδια όσων πίστευαν σε αριστερή παρένθεση”, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως “πλέον θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικευτούν οι μεταρρυθμίσεις και να «χτιστεί» αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες”. Επίσης ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους άμεσα ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας. “Θελω να ξερω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπαρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θελω να το πει εδώ”, είπε σύμφωνα με πληροφορίες. 

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση “εφ όλης της ύλης”, όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος. Οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις ήταν πολλές, ωστόσο όπως υπογραμμίζει κυβερνητικό στέλεχος σε “κανένα σημείο οι ενστάσεις αυτές δεν ξεπέρασαν τα όρια και όλοι οι βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση”. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το ενδεχόμενο η συμφωνία με τους δανειστές να μην έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, αφού δεν υπάρχει νομικά τέτοια υποχρέωση. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου και εκεί δεν αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις. Επίσης το ίδιο ζήτημα θα απασχολήσει, όπως όλα δείχνουν και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των βουλευτών, πληροφορίες αναφέρουν πως πολλές ερωτήσεις έθεσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε συζήτηση για τη διαπραγμάτευση στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα φέρεται να είπε πως πολλά σημεία της συμφωνίας δεν θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δανειστές, και πως οι επισημάνσεις γίνονται για “να δούμε πως θα βαδίσουμε από εδώ και πέρα”.

Ads

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς εξέφρασε την εκτίμηση πως η διπλωματία της κυβέρνησης απέδωσε στη Σύνοδο Κορυφής και το Εurogroup. Στην ουσία, είπε, η συμφωνία μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο, πρόσθεσε. “Αυτό για το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση”, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, εκτιμώντας πως η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση της επιτρέπει να σταθεροποιήσει την κατάσταση.