Το έργο της νέας κυβέρνησης και κυρίως το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους απασχόλησε την ενημέρωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι ακυρώθηκαν τα σχέδια όσων πίστευαν σε αριστερή παρένθεση.

Ads

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να «χτίσει» αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το «ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης  Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και πώς εκτίμησε ότι η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα επιτεύγματα τα οποία στοιχειοθέτησε ο πρωθυπουργός ως επιτυχίες της διαπραγμάτευσης των προηγούμενων ημερών, είναι ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο, η απεμπλοκή από τα μνημόνια ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας, η επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό, η αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και σε «αριστερή παρένθεση» της κυβέρνησης, το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων και η διασφάλιση της ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ads

Σχολιάζοντας τη λίστα Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που «πατάνε» στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης.