Στον ισχυρισμό ότι υπάρχει “σκευωρία” της Novartis στην οποία συμμετέχουν οι αμερικανικές αρχές προέβη στη διάρκεια της κατάθεσής του στην αρμόδια Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση, Νίκος Μανιαδάκης.

Ads

Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοιο επιχείρημα από εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο ενώ πρόσθεσε ότι στη δεύτερη από τις συναντήσεις που είχε  μαζί τους, στο Νιου Τζέρσεϋ, του άσκησαν ιδιαίτερα πίεση. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο αστυνομικός που είχε επιφορτιστεί με την προστασία του, τον ενημέρωνε για όσα κατεθεταν οι άλλοι μάρτυρες εναντίον του, τηλεφωνικά !

Εντύπωση όμως προκάλεσε ότι, αν και ρωτήθηκε, δεν διέψευσε τις καταθέσεις που είχε δώσει υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ως «Ιωάννης Αναστασίου».  Ο Πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε την αντίφαση για το γεγονός ότι τώρα καταγγέλλει πιέσεις για να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα ενώ ο ίδιος ως προστατευόμενος μάρτυρας ενέπλεξε πολιτικά πρόσωπα, απαντώντας: Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις μου ως Αναστασίου, όπως σας είπα, πρώτον, τρεις απ’ αυτές τις καταθέσεις έγιναν κάτω από συγκεκριμένο καθεστώς, όπου η μάρτυρας με κατηγορούσε. Δεύτερον, όταν εντάχθηκα στο πρόγραμμα, η προσπάθειά μου ήταν να εισφέρω στοιχεία, για να βρεθούν οι αυξήσεις τιμών των φαρμάκων της NOVARTIS, να εκτιμηθεί η πιθανή ζημία για το ελληνικό δημόσιο. Οφείλω να σας πω ότι ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας τις δικές μου αναλύσεις έχει χρησιμοποιήσει μέσα στη Βουλή. Τα νούμερα που έχει πει είναι οι εκτιμήσεις που έχω δώσει εγώ στους Εισαγγελείς. Εντάξει; Εγώ πραγματικά ήθελα να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, αλλά προς μεγάλη μου απογοήτευση είδα ότι πήρε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, εάν δείτε το πόρισμα έχουν γίνει ελάχιστα, για να βρεθεί εάν πραγματικά έχουν χρηματιστεί γιατροί, κάτι που ήταν η έναρξη της υπόθεσης στην Ελλάδα. Ενώ κατέληξε λέγοντας “θα σας παρακαλέσω να σεβαστείτε το γεγονός ότι είμαι κατηγορούμενος αυτήν τη στιγμή από τέσσερα πολιτικά πρόσωπα γι’ αυτές τις καταθέσεις. Με έχουν μηνύσει και είμαι κατηγορούμενος. Πέρα από την κ. Τουλουπάκη, είμαι κατηγορούμενος και από τέσσερα πολιτικά πρόσωπα γι’ αυτές τις καταθέσεις. Ως εκ τούτου, ως κατηγορούμενος δεν θα ήθελα να πω, ειδικά τώρα που λείπει….”

«Στοχοποιήθηκα από προστατευόμενο μάρτυρα»

Ads

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην αρχή της κατάθεσής του φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν έχει αποδειχτεί κάποια έκνομη ενέργεια από την πλευρά και ότι στοχοποιήθηκε από άλλο προστατευόμενο μάρτυρα επειδή «αρνήθηκε να παραδεχτεί πράγματα που δεν έγιναν».

«Εγώ αποφάσισα να συνεργαστώ με την Δικαιοσύνη. Η Ράικου άρχισε έλεγχο σε βάρος μου το 2017. Δηλαδή πριν την Τουλουπακη. Ήταν τραυματική η εμπειρία μου από την κατάθεση που κλήθηκα να δώσω. Κατέθεσα στους εισαγγελείς  Ελευθεριανού, Τριανταφύλλου και Σέβη. Με ρώτησαν αν είδα ύποπτες συναλλαγές , απάντησα αρνητικά και δεν με ενόχλησε ξανά η Ράικου. Ξαναπήγα μόνος μου στις αρχές του 2017». Όπως ανέφερε: «Δεν μου ασκησαν πίεση οι εισαγγελεις διαφοράς, μου ζήτησαν με τεχνική έκθεση να εξηγησω αν νόμιμα γίνονταν οι αυξήσεις στα φάρμακα».   

Αρνήθηκε ότι υπήρξε σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου, υπεραμύνθηκε των προσόντων του και των γνώσεών του στον τομεά του φαρμάκου, λόγο για τον οποίο συνεργάστηκε με αρκετές κυβερνήσεις. 

«Όταν μπήκε η χώρα στην κρίση η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν εθνικό χαρακτήρα. Στον τομέα της υγείας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. Το 2009 η δημοσιά φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δισ. ευρώ», φέρεται να ανέφερε ο Μανιαδάκης.

Στα χνάρια των «αρίστων» και ο Μανιαδάκης…

Η κατάθεση πάντως είχε και τις αμήχανες στιγμές της καθώς στη διάρκεια της κατάθεσής του αναγκάστηκε να διορθώσει την αναφορά ότι ήταν Καθηγητής στην Οξφόρδη αλλά επεσήμανε ότι απλώς εργάστηκε στο φημισμένο Πανεπιστήμιο με σύμβαση από το 1995 μέχρι το 1998

Απέσυρε αίτημα για παρουσία του δικηγόρου του

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η σύσσωμη άρνηση της αντιπολίτευσης στο αίτημα του Νίκου Μανιαδάκη να καταθέσει με δικηγόρο στην Προανακριτική Επιτροπή, οδήγησε την πλευρά του σε απόσυρση του σχετικού αιτήματος. Ο Μανιαδάκης  το ζήτησε στην έναρξη της διαδικασίας  ενώ το αίτημα υποστήριξε και η πλειοψηφία καθώς σύμφωνα με τον Α. Πλεύρη είναι ύποπτος για ψευδή κατάθεση και πρέπει να καταθέσει με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε με τον Σ. Λάππα να δηλώνει ότι εκπλήσσεται: «Η επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες. Είναι απαράδεκτο το αίτημα, ο συγκεκριμένος καλείται ως μάρτυρας και καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή. Επαναλαμβάνω η επιτροπή δεν τον καλεί ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα, όπως θα κληθούν και οι υπόλοιποι»

Α. Πλεύρης: Και η Τουλουπάκη;
Σ. Λάππας: Φυσικά.
Β.  Κεγκέρογλου: Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ύποπτος Μανιαδάκης, αλλά μάρτυρας Μανιαδάκης.

Ίδια ήταν η στάση του ΚΚΕ που ζήτησε να μην ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ζητώντας να καταθέσει όπως και ο Φρουζής, ενώ αντίστοιχα αντέδρασε και η Ελληνική Λύση. Το αίτημα ανέπτυξε και ο δικηγόρος του, που επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι πρέπει να εξετασεί ως κατηγορούμενος και όχι ως μάρτυρας επειδή του έχει ασκηθεί δίωξη για ψευδορκία. Τελικώς μετά απόλίγη ώρα η πλευρά Μανιαδάκη αναγκάστηκε να αποσύρει το σχετικό αίτημα.