Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων τις επόμενες ημέρες εξέφρασε ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup. Εξήγησε δε τους λόγους που δεν υπήρξε συμφωνία σήμερα, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ απέσυρε κείμενο που έφερε ο Μοσκοβισί και εκείνος ήταν διατεθειμένος να υπογράψει.
 

Ads

«Δεν έχω αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρωζώνη» υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την τοποθέτησή του μετά το Eurogroup όπου υπήρξε ρήξη και δεν επετεύχθη συμφωνία με τους εταίρους. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ζητά μια έντιμη συμφωνία όχι τελεσίγραφα και «κάποια ευελιξία».


Η συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη
 

Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών εξήγησε και τους λόγους που δεν υπήρξε συμφωνία. Όπως τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης το απόγευμα είχε συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί και του παρουσίασε ένα σχέδιο «το οποίο θα ήμουν ευτυχής να υπογράψω» προσθέτοντας μάλιστα και ένα σύνολο προϋποθέσεων (conditionalities).
 
Το κείμενο αυτό μιλούσε για επέκταση της δανειακής σύμβασης δίνοντας ένα περιθώριο 4 μηνών ως γέφυρα για ένα νέο πρόγραμμα. «Σε αυτή τη βάση, θα είμαστε περισσότερο από ευτυχείς να υπογράψουμε» με μόνη προϋποθέση, όπως είπε, να μην ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα σε αυτήν την περίοδο.
 
«Δυστυχώς αυτό το καταπληκτικό κείμενο αποσύρθηκε» από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, και παρουσιάστηκε ένα νέο που μιλά για επέκταση του προγράμματος. «Αυτό μας έφερε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη και ακόμη πιο πίσω» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το κείμενο πρόσφερε μόνο μια νεφελώδη υπόσχεση για ευελιξία. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμεινε ιδιαίτερα σε αυτό που ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλεσε «κάποια ευελιξία» (some flexibility) στο τρέχον πρόγραμμα. Υποστήριξε ότι το ζήτησε να ορίσει τι εννοεί με το «κάποια ευελιξία» και χαρακτήρισε την έννοια «πολύ προβληματική». «Προφέραμε πάγωμα του δικού μας προγράμματος και το μόνο που παίρναμε ήταν «κάποια ευελιξία» πρόσθεσε.
 
Εμφανίστηκε πάντως βέβαιος ότι το επόμενο 48ωρο η Ευρώπη θα βρει τη φρασεολογία που χρειάζεται για κοινό έδαφος και να χτίσει ένα νέο πρόγραμμα. Αναφερόμενος δε εκ νέου στο κείμενο Μοσκοβισί τόνισε ότι θα το υπέγραφε οποιαδήποτε ώρα. «Ακόμα και κάποια εκδοχή του» όπως πρόσθεσε.
 
«Ζητούμε μια διατύπωση που θα επιτρέψει να συνεχίσουμε την αναζήτηση κοινού εδάφους» σημείωσε και τόνισε ότι η δημοκρατία είναι ο συγκερασμός απόψεων.
 
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν μπλοφάρει απάντησε: «δεν μπλοφάρουμε λέμε ότι θέλουμε τίμια συμφωνία και κοινά σημεία επαφής. Είναι η μόνη επιλογή που έχουμε. Είναι το σχέδιο Α μας. Δεν έχουμε σχέδιο Β. Οι όροι του νέου 4μηνου προγράμματος πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και σαφείς». Κατέληξε πως «θα παραμείνουμε στο ευρώ. Είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που απλώς θέλει να αλλάξει πρόγραμμα». 

Ads