Δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Το σημερινό Eurogroup, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά ζητήματα. Ως εκ τούτου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, συμφωνήθηκε οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωστοποίησε ότι το οικονομικό επιτελείο θα παραμείνει στις Βρυξέλλες για τις συζητήσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό, με στόχο να «καταλήξουμε σε ένα πακέτο μέτρων πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου». 

Ads

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις παραμένουν τρία μεγάλα ανοιχτά μέτωπα: Το αίτημα των δανειστών για εφ’ άπαξ μείωση των συντάξεων το 2020 κατά 1,8 δις ευρώ, η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά, και η νέα αξίωση για άμεση πώληση του 40% των ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ στα ενεργειακά. Νωρίτερα, ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε, ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ντάισελμπλουμ: Συνεχίζουμε στις Βρυξέλλες 

«Έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλή πρόοδος, ωστόσο κάποια ζητήματα – κλειδιά παραμένουν ανοιχτά», τόνισε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «εδώ στις Βρυξέλλες» όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα.

Ads

Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα σημείωσε ότι «έχει έρθει η στιγμή να ασχοληθούμε με τα μεγάλα ζητήματα όπως μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του φορολογικού. Αυτά εκκρεμούν ακόμα και η επιλογή μας είναι να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση τις επόμενες ημέρες εδώ στις Βρυξέλλες».

Διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα γίνουν ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και τις ελληνικές αρχές, σημειώνοντας ότι όπου χρειαστεί συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο αυτή θα γίνει. Τόνισε ότι τα κλιμάκια πηγαίνουν στην Αθήνα για συλλογή στοιχείων, κάτι στο οποίο έχει γίνει πολύ δουλειά και πλέον απομένει η διαπραγμάτευση.

Αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους μίλησε για χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και πρόσθεσε ότι πρέπει να προηγηθούν αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και για άλλα ζητήματα και κατόπιν η συζήτηση για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα», υποστήριξε. 

Τέλος τόνισε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας πάντως πως δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει γίνει όλη η πρόοδος μέχρι τότε, όμως υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό.

Μοσκοβισί: Να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις 

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ταχύτατες διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά. 

Κλάους Ρέγκλινγκ: Να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις

Τέλος ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι «πρέπει να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από τις εκκρεμότητες». Σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup, αλλά ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα. Τόνισε δε, ότι οι διαβουλεύσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει την επόμενη δόση των δανείων της τον Ιούλιο και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που κατέληξαν τον περασμένο μήνα.

Θα έχουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα κύρια εκκρεμή ζητήματα. Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και μετά) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη μέσα από το πρόγραμμα».